Дитман: Наш циљ је смањење броја тражилаца азила

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман изјавио је у Београду да је "Србија је земља безбедног порекла и ниједан српски грађанин не може добити азил, 99 одсто пријава и тражилаца азила није успешно" у томе.

Аксел Дитман је то рекао на конференцији на којој је представљен програм "Оснаживање младих ромских продица", који се кроз учење радних вештина и интеграцију Рома спроводи у Србији, између осталог да би се смањио број тражилаца азила у земљама Западне Европе.

Од септембра 2016. до августа 2017. године тај пројекат који подржава Влада Немачке, оспособиће 100 Рома за занимања кувара, пекара, козметичара, маникира, педикира, аутомеханичара, вулканизера. Очекује се да ће 25 одсто учесника програма одмах бити запослено.

"Наш циљ је да се смањи број тражилаца азила и зато је веома важно да се ради на образовању и економском оснаживању младих ромских продица, чиме им помажемо да имају боље услове за живот, да добију прилику да се интегришу у друштво, да им буде пријатнији живот, да их оснажимо како се не би одлучивали да напуштају земљу и траже азил", рекао је Дитман.

Извршни директор немачке хуманитарне организације АДРА Игор Митровић изјавио је да програм има за циљ да младе ромске породице учини економски јаким и самосталним, а посебно млади, од 16 до 20 година.

Програм ће обухватити 100 Рома из Земун Поља, насеља Марија Бурсаћ, Доктор Иван Рибар и Камендин, а настоји се да међу њима 50 одсто буду жене.

Представник организације АДРА Томас Петрачек је изјавио да Влада Немачке разуме потребе Србије и помаже пројекте који напредују.

"Циљ нам је да мотивишемо те људе, да постижу резултате да се запошљавају, да оснивају своје фирме и у њихов рад укључују чланове својих породица", рекао је Петрачек.

Директорка Дечијих села Србија, Весна Мраковић-Јокановић навела је да је циљ пројекта да се младим ромским родитељима омогући да преузму бригу о својој деци, кроз стучно оспособљавање и побољшање квалитета живота, како би се прекинуо зачаран круг који се преноси с генерације на генерацију Рома.

"Ромима је тешко да задрже посао када су стигматизовани, а када су млади, то је још теже", навела је она.

По речима Ненада Ћирића, директора Школе за образовање одраслих "Бранко Пешић", учесници програма током три месеца између осталог уче и како да напишу биографију и бизнис план.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво