Из ИПА фондова за прекограничну сарадњу 284 милиона евра

Србија ће до 2020. године на располагању имати 284 милиона евра из ИПА фондова Европске уније за програме пограничне сарадње са седам земаља региона и два транснационационална програма, изјавила је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је, отварајући регионални форум о прекограничној сарадњи у Београду, рекла да Влада Србије улаже исту енергију и посвећеност у део посла који се односи на коришћење ИПА фондова, као и у отварање преговора о поглављима, које, како каже, има солидну динамику, а за које Србија добија позитивне сигнале.

Она је навела да се Влада Србије труди да, поред онога што ради у вези са европским интеграцијама и укупним реформама у земљи, грађани и локалне самоуправе осете конкретну корист од европских интеграција.

Истиче да европске интеграције нису само апстрактна прича већ конкретне ствари на локалном нивоу које могу да унапреде положај локалне самоуправе и појединца.

Јоксимовићева је истакла важност програма прекограничне сарадње за јачање добросуседских односа и регионалну стабилност и апеловала да се средства из ИПА фондова намењена за те програме што ефикасније користе.

Само тако, додаје, можемо подићи подршку грађана европским интеграцијама и помоћи укупном друштвено-економском развоју Србије."Заједнички радимо да кроз јачање видљивости ИПА фондова учинимо европски пут јаснијим грађанима", истакла је Јоксимовић и додала да Србија врло успешно ради на програмима прекограничне сарадње.

Министарка је подсетила да је Србија до 2014. прекограничне програме сарадње имала са осам земаља региона и врло успешно радила на тим програмима.

Србија ће до 2020. године имати на располагању 284 милиона евра из ИПА фондова Европске уније за програме пограничне сарадње са БиХ, Црном Гором, Румунијом, Бугарском, Мађарском, Македонијом, Хрватском и два транснационална програма сарадње - Дунавски програм и Јадранско-јонски програм.

Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи, чији је домаћин Србија, има основни циљ да окупи све регионалне актере укључене у спровођење ИПА програма прекограничне сарадње како би разменили искуства и разговарали о темама од регионалног значаја и тиме унапредили спровођење прекограничних програма у земљама региона.

Давенпорт: Србија посвећена програмима прекограничне сарадње 

Влада Србије улаже велику енергију у спровођење програма прекограничне сарадње из ИПА фондова и то се осликава у целом региону, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Давенпорт је на регионалном форуму о прекограничној сарадњи у Београду рекао да је један од показатеља успеха број пријава за те програме.

"Увек имамо много већи број пријава него средстава", рекао је Девенпорт, наводећи да је циљ програма прекограничне сарадње да одговори потребама грађана и локалних самоуправа.

Давенпорт је рекао да ће у новој финансијској перспективи из ИПА фондова до 2020. године за програме прекограничне сарадње бити намењено 284 милиона евра, а да ће фокус бити на друштвено-економском развоју и отварању нових радних места.

Говорећи о користима програма прекограничне сарадње, који као циљ имају и унапређење добросуседских односа и стабилност у региону, Давенпорт је рекао да су њихови резултати обновљене школе, позоришта, спортски терени, да корист имају и мала и средња предузећа, као и туризам.

Ти програми су, како је објаснио, важни и за промоцију и унапређење туризма у пограничним срединама, који у Србији бележи раст.

Како је навео, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је изузетно ангажована и активна у свим питањима европских интеграција, посебно за програме прекограничне сарадње, а данашњи скуп је прилика да се види шта је до сада урађено.

Подсетио је да је важан програм прекограничне сарадње и превенција поплава, да је Србија 2014. године много пропатила у време поплава, те да су средства из програма прекограничне сарадње помогла да се савлада криза и унапреде услови живота за више хиљада људи.

Од 2007. до 2013. године за програме прекограничне сарадње из ИПА фондова је издвојено око 180 милиона евра, од којих је за Србију било намењено 80 милиона евра.

Четврти регионални форум о прекограничној сарадњи, чији је домаћин Србија, има основни циљ да окупи све регионалне актере укључене у спровођење ИПА програма прекограничне сарадње како би разменили искуства и разговарали о темама од регионалног значаја и тиме унапредили спровођење прекограничних програма у земљама региона. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара