Први век дипломатских односа Србије и Шведске

Ове године обележава се јубилеј - сто година од успостављања дипломатских односа Шведске и Србије, које кроз сва дешавања која су обележила 20. век никада нису прекидале дипломатске односе, а традиција добрих односа је потврђена кроз снажну дипломатску активност, али и кроз економску и политичку сарадњу, саопштила је Амбасада Шведске.

"Односи Шведске и Србије добри су и пријатељски и уверен сам да године одличне сарадње тек предстоје", рекао је амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин.

Лундин је изразио задовољство што је прошлогодишња посета шведског премијера Србији узвраћена посетама министарке за европске интеграције и министра унутрашњих послова Србије који су боравили у Стокхолму почетком ове године.

"То показује да две земље улазе у други век дипломатских односа одлучне да наставе добру сарадњу и још више учврсте стабилне односе", закључио је шведски амбасадор.

Шведска снажно подржава Србију ка чланству у Европској унији и од 2001. године Влада Шведске је кроз Агенцију за развојну помоћ Србији донирала око 200 милиона евра, док је планирана помоћ Шведске за ову годину 11 милиона евра, наводи се у саопштењу.

Обележавању српско-шведског јубилеја прикључују се и бројне шведске компаније које годинама успешно послују на српском тржишту.

Тако "Атлас Копко" обележава 60 година од оснивања у тадашњој Југославији, а фирме попут "Тетрапака", АББ-а, "Медикона", "Орифлејма", "Ериксона", "Волвоа", ХиМ и "Секjуритаса" који запошљава 5.000 радника, већ низ година шире своју делатност у Србији и својим пословањем доприносе развоју српске економије.

Уз то, после 25 година чекања, српска јавност ће ове године дочекати отварање и прве шведске робне куће ИКЕА, истиче се у саопштењу.

Дубоке и стабилне везе потврђују се и кроз велику српску дијаспору - у Šведској живи најмање 130.000 Срба, који припадају првој и другој генерацији имиграната.

Сваке године све више српских студената жели да студира неки од скандинавских језика, а та катедра на Филолошком факултету у Београду ове године обележава 40 година од оснивања.

Током 2017. године, амбасада Шведске ће организовати низ активности у оквиру програма "Шведскосрпски 100", па ће тако од марта, када представља програм мастер студија и стипендија "Студирај у Шведској", на сајму образовања EDUfair 2017 у хотелу "Краун Плаза" од 10. до 11. марта, наставити са другим програмима сарадње.

Тако ће се у априлу, у сарадњи са "Новом искром", посветити питању узгајању органске хране у градским условима као и питању управљања отпадом хране, док ће у мају фокус бити на култури за децу, а од јесени пажња ће бити усмерена на савремени шведски филм, књижевност и музику, најављује Амбасада Шведске у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи