Данијелсон: Стални напредак Србије у процесу отварања поглавља

Србија ће у понедељак у Бриселу отворити поглавља 20 и 26 у преговорима о чланству у Европској унији, потврдио је за РТС Кристијан Данијелсон, генерални директор за проширење и суседство Европске комисије. На међувладиној конференцији ће бити отворено поглавље 20, о индустријској политици и предузетништву, а поглавље 26, о образовању и култури, биће уједно и прелимарно затворено. Данијелсон истиче да је то важан корак и да је убрзање процеса отварања поглавља управо "у рукама Србије".

Пошто је у децембру отворила два поглавља, следеће недеље Србију очекује нови корак. За поглавље 26, чијем се отварању противила Хрватска, овог пута нема препреке, а биће отворено и поглавље 20, о индустријској политици. Технички је спремно и поглавље 29, о царинској унији, али о њему још нема пуне сагласности држава чланица.

"Очекујемо нову приступну конференцију следеће недеље. Два нова поглавља ће бити отворена на тој конференцији, што је важан корак у преговорима са Србијом, јер показује да у процесу постоји сталан напредак", каже генерални директор ЕУ за проширење и суседство Кристијан Данијелсон.

У Београду се надају да би тај напредак могао да буде бржи него досада. Закључно са следећом недељом, Србија ће имати отворених осам од укупно 35 поглавља. План је да већ у првој половини године за отварање буду спремна још четири.

"Интензивно разговарамо са Европском комисијом о још неколико поглавља која су наредна за усвајање на седници владе. То је поглавље шест, о компанијском праву, затим поглавље 30, о спољним економским односима, и 33, о буџетским питањима", истиче шефица Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

Хоће ли та поглавља бити отворена не зависи само од Србије већ и од процедуре одлучивања и политичке воље земаља чланица.

Данијелсон каже да је "убрзање у рукама Србије" и додаје да ће оно што се дешава у области владавине закона утицати и на темпо отварања других поглавља.

"Област владавине закона је кључна и зато кажемо да сва питања у тој области треба да се решавају у раној фази преговора. Желимо да видимо напредак у поглављима 23 и 24 у раној фази, како би он могао да равномерно прати напредак и у другим поглављима", рекао је Данијелсон.

Уочи доласка у Београд на разговоре са владом Србије, Данијелсон подсећа да је ЕУ највећи трговински партнер и уједно највећи донатор Србије, са више од две милијарде додељених средстава од 2007. до данас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво