Румунија издваја 800.000 евра за подршку Србима у тој земљи

Однос српског и румунског народа прави је пример добросуседских односа, а Румунија годишње издваја око 800.000 евра за подршку активностима и програмима националног идентитета Срба у Румунији, речено је на састанку чланова скупштинског Одбора за дијаспору и колега из Румуније.

"Оба народа треба да буду поносна на заједничку историју у којој многи примери говоре о добрим односима, а изнад свега на чињеницу да никада међусобно нису ратовали", поручио је Иван Костић председник одбора за дијаспору на састанку са делегацијом Одбора за заједнице Румуна који живе у иностранству Представничког дома Румуније.

Он је захвалио румунским колегама на непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и на уздржаном ставу њихове земље приликом гласања за пријем Косова у Унеско,  саопштено је из парламента.

Похвалио је однос румунске државе према српској заједници, поштовањем свих међународних норми по питању остваривања права националних мањина.

"Идентитет и традиција румунског народа се веома цене и поштују у Србији. Румунска заједница у Србији остварује сва права на образовање и информисање на матерњем језику и очување културног идентитета", навео је Костић.

Константин Кодреану, председник Одбора за заједнице Румуна сложио се са српским колегама и истакао да је Румунија истински партнер Србије на њеном европском путу.

Он је затражио подршку српских парламентараца за деблокаду рада мешовите комисије за националне мањине Румуније и Србије, односно за именовање копредседника комисије са српске стране.

Чланови Одбора за дијспору и Србе у региону понудили су своју подршку румунским колегама да као посредници учествују у решавању ових питања, а констатовано је и да сва друга нерешена питања између две земље треба решавати на билатералном нивоу.

На састанку је било речи и о односу између српске и румунске цркве, једнаком остваривању права румунске националне мањине на целој територији Србије, Уставом загарантованом праву грађана Србије да се слободно изјашњавају о националној припадности, праву на информисање на матерњем језику и друго.

Члан Одбора Александар Чотрић посебно је похвалио чињеницу да је румунско законодавство омогућило представницима националних мањина да имају своје посланике у парламенту, па тако и српска заједница има свог посланика у парламентру Румуније.

Он је овом приликом захвалиио румунској држави која издваја годишње око 800.000 евра за подршку активностима и програмима очувања националног идентитета Срба у Румунији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи