"Не угрожавамо БиХ, али нећемо дозволити понижавање Србије"

Србија ће стајати уз Србе у Босни и Херцеговини и даћемо подршку Републици Српској и свему што се ради по Уставу и закону, поручио је на конференцији за новинаре председник Србије Томислав Николић. Циљ Србије је да сачува мир и стабилност у односима са БиХ, али нећемо дозволити понижавање Србије, поручује премијер Александар Вучић. Председник РС Милорад Додик поручио да је јасно да најављена ревизија није питање правде, јер у том случају таква одлука, истиче, не би могла да буде донесена, док председавајући Председништва БиХ Младен Иванић каже да ће нелегална тужба вероватно бити поднесена.

Томислав Николић каже да Република Српска и Срби нису учинили ништа да покваре ни да дестабилизују односе у БиХ.

"Данас смо се састали не први али ни последњи пут и чешће ћемо се састајати, јер смо доведени у ситуацију да морамо да размишљамо о судбини БиХ, Републике Српске и, што је најгоре, о судбини односа између Бошњака и Срба у БиХ. Дочекали смо да један члан Председништва БиХ доноси одлуку за коју није битно да ли је или није у његовој надлежности већ шта му је био циљ и шта тиме поручује. Веома је неизвесно како ће се развијати односи у БиХ и какве односе Сарајево очекује са Србијом", рекао је Николић после састанка са премијером Александром Вучићем, председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем.

Додаје да не зна ни какве односе Бакир Изетбеговић очекује са Србијом после ревизије пресуде у Хагу. Са тим се, каже, евидентно не слажу ни представници српког ни хрватског народа у БиХ, али ни међународна заједница.

Истакао је и да међународна заједница за сада нема речи којима би оправдала такву акцију, али ни речи осуде, те да ће морати да се изјасни да ли се то ради уз њену сагласност или без ње.

Додаје и да ће Србија увек стајати уз Србе у БиХ.

"Србија ће увек стајати уз Србе у БиХ, ми смо нераскидиво везан народ, један исти народ. Они ће имати подршку у свему што раде и на основу Устава и закона", поручује Николић.

Наводи и да Србија неће подржати ничије неуставне ни незаконите мере, а поготово не одлуку којом се један народ у БиХ поново поставља у позицију са које би могао да крене у напад на српски народ.

Вучић: Односи две земље враћени двадесет две године уназад 

Премијер Александар Вучић каже да Србија ни на који начин није допринела подношењу захтева за ревизију пресуде БиХ за геноцид, и изразио уверење да тужба неће уродити плодом.

Према његовим речима, односи две земље су враћени 25, односно 22 године уназад, у доба потписивања Дејтонског споразума, а посао Србије је да сачува мир и стабилност у региону али и да одговори на тужбу и победи.

"Очигледно је да неки људи живе у прошлости и од ње покушавају да живе", приметио је српски премијер.

Каже да Србију највише брине чињеница да су односи две земље враћени 22 године уназад.

"И ово мало поверења које смо успели да изградимо кроз састанке је нестало, јасно је да тога нема, јер ако желите да подигнете тужбу против суседне земље, а знате да има више од милион Срба у БиХ који су против, знате да не можете да је добијете. Онда то показује колико су дубоки, суштински и темељни наши проблеми", поручује Вучић.

"Немамо право да дозволимо понижавање Србије. Циљ у односима са БиХ је очување мира и стабилности", каже премијер.

Вучић је, указујући на то да вероватно све занима формално питање да ли ће Срби учествовати у властима у Сарајеву, нагласио да Србија никада није вршила и неће вршити притисак на Србе у РС и представнике Срба у БиХ, јер они најбоље знају како да сачувају интересе српског народа.

Објаснио је да ће Србија покушати да тражи нове механизме за истински, суштински дијалог са бошњачким народом. 

Они, како је констатовао, нису досада били довољно успешни, јер, како каже, "бар неко од нас није био довољно искрен". 

Поручио је да ће Србија увек поштовати интегритет БиХ и РС. Додао да је после великог циља најширег помирења и успостављања поверења – што је схватио да је била наша једнострана жеља, јер је друга страна то схватала као понижење за српску страну – сада примарни циљ не дозволити понижавање Срба и Србије. 

Изразио је задовољство јединственим наступом представника Срба у БиХ, додајући да је важно да Срби не предузму ништа што би могло да урушава БиХ. 

Осврнуо се и на лицемерје дела међународне заједнице, подсетивши на то да када је било "некаквог референдума којим Србија није била одушевљена, а тицао се Дана РС, а није се одлучивало о страшном питању – Срби су окарактерисани као реметилачки фактор, а данас, када су озбиљније ствари у питању, они нас смирују". 

"Покажите исте стандарде и исти однос према Србима као према другима", поручио је Вучић и додао да смо схватили да међународна заједница не може никада да реши ништа што је уперено против Срба. 

"Ми ћемо мир и стабилност да сачувамо, а ви се понекад потрудите да покажете да имате исте принципе. Нећемо угрозити никога у БиХ", каже премијер.

Каже да од међународне заједнице ни сада не очекује да реагује на покретање иницијативе о захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, нити да каже ко је кривац за изазвану ситуацију у региону.

"Као и обично, не очекујем ништа", поручио је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Каже да га боли глава од двоструких аршина међународне заједнице, али да је Србија свесна реалне ситуације у свету и да мора да има добре односе са тим земљама.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, указао на чињеницу да је међународна заједница увек "веома забринута када је неко други крив, али, када нико није крив, онда су Срби криви".

"Живимо у реалном свету, морамо да знамо колика је њихова моћ, а колика наша. Зато и разговарамо с њима. Морамо да имамо добре односе са тим земљама, као и да истовремено разумемо шта је стварна истина", рекао је Вучић.

"Бошњаци да забораве тврдње да су Срби творци Аушвица или било чега сличног"

Вучић је истакао да политика двоструких стандарда мора да престане.

Премијер је рекао да се ми све време бавимо техничким, методолошким, па и технолошким питањима, али не и суштином – какви су односи између Срба и Бошњака.

"Плашим се да су много лошији од оних какви бисмо желели да буду, то могу да кажем када је реч о Србији", рекао је Вучић.

Он је упитао какав је сигнал када после свих разговора о изградњи ауто-путева, пруга и бољих односа, стигне још једна тужба за геноцид.

Од Србије, додао је Вучић, нико не може да чује ниједну лошу реч, нити, примера ради, захтев Републици Српској да напусти Сарајево.

"Ми то не тражимо од њих, осим да не учине ништа чиме би урушили уставност и законитост БиХ. Једино то тражимо", рекао је Вучић.

Премијер је додао да Србија тражи и од Бошњака да уложе исту количину енергије за очување стабилности у региону, и да забораве на тврдње да су Срби творци Аушвица или било чега сличног.

"Заборавите на то. Злочинце из наших редова гонимо. Немојте то да пребацујете на цео народ и државу. Немојте да вам то буде једино питање, јер нисам сигуран да је то најбоље за будућност бошњачког народа, којем желимо све најбоље, као и српском", рекао је Вучић.

Он је додао да је за Србију најважније да су председник Србије и он "безброј" пута инсистирали да се све несугласице оставе по страни и да се стварно разговара са Бошњацима.

"Али, када нападнете шефа једне државе, брутално, физички, а да вам одговор буде да жртва из Аушвица не може да буде одговорна за напад на свог злотвора... Ја нисам никада никога ни мучио нити сам био у Аушвицу, било којем Аушвицу, нити било шта урадио да би било ко имао право да нас напада", рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија за све то време ћутала, и да данас такође не тражи ништа.

"Само немојте додатно да нас вређате и понижавате", поручио је Вучић.

Додик: Ревизија акт мржње према Србима

Председник РС Милорад Додик поручио је да је јасно да најављена ревизија није питање правде, јер у том случају таква одлука, истиче, не би могла да буде донесена.

"Ово је акт мржње Бошњака према Србима уопште. То показује да желе да постигну два циља – очекују да добију десетину милијарди одштете, а други (циљ) је да се укине РС", рекао је Додик.

Истакао је да су на састанку на којем се одлучивало о ревизији били сви: "Бакир Изетбеговић и његови, опозиција, представници верских институција и сви они који су окупљени трајном мржњом према нама".

"Желе да врате причу на то да су Срби у БиХ починили геноцид, који се није ни десио. Незадовољни ранијим пресудама, спремни су да својатају БиХ и да кажу да нисмо тамо присутни у органима. Изетбеговић је овим затворио врата БиХ и њеној перспективи, и угасио је светло када је реч о БиХ", рекао је Додик.

Председник РС је оценио да је иницијативом о ревизији заустављен процес помирења у Босни и Херцеговини.

"Ово говори да су пропали напори међународне заједнице да се постигне помирење, које је овим угашено, јер ако неко мисли да у име свих нас може да одлучује, онда поверење не може да се гради на тај начин", рекао је Додик.

Како је рекао, иако иницијативом настоје да сруше позицију Срба у БиХ, српске политичке снаге у тој земљи су јединствене.

"Имаћемо седницу парламента у понедељак, и донећемо логичне закључке", најавио је Додик.

Констатовао је да иницијатива јесте формално уперена против Србије, али да је то заправо атак на све Србе у свету.

Додик је додао да је уверен да ће Међународни суд правде одбити иницијативу о ревизији пресуде, али и да остаје примаран проблем што неко (Изетбеговић) жели да одлучује у име других у БиХ.

"А то не може", поручио је Додик.

"Бакир Изетбеговић није БиХ"

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Бакир Изетбеговић не представља Босну и Херцеговину већ је део институције у којој се налазе и Срби и Хрвати, и да се не могу доносити једностране одлуке.

"Иза овога што ради Бакир Изетбетовић је само пет кантона и ништа више", рекао је Додик.

Навео је да је, кад је реч о захтеву за ревизију тужбе за геноцид против Србије, реч о разузданом национализму Бошњака и муслимана у БиХ, о жељи да се наметну као једини и јединствени народ у БиХ, "као да је та земља само њихова".

"Њима припада само пет кантона, пет Хрватима. Не могу да буду у БиХ на начин како то они хоће", рекао је Додик, али је истакао да је ревизија заправо прилика и да се "рашчисти" и са страним судијама и тужилаштвом, те са "насиљем" високог представника.

Истакао је да БиХ не функционише онако како је замишљена, те да је ова ситуација добра јер ће многи коначно схватити да БиХ није Бакир Изетбеговић нити су Бошњаци и муслимани.

"И неки београдски кругови би требало да науче да је то тако, да Бакир не представља БиХ већ институције у којима су и Срби и Хрвати и да је њихов заједнички став заправо став БиХ", рекао је Додик.

Додао је да није поборник БиХ, да је то за њега немогућа земља у коју су Срби "угурани" како би "фингирали" некакву сарадњу и јединство.

Додик је рекао да су мир и стабилност најважнији, да нико није авантуриста и да Срби само желе онолико колико су Дејтонски споразум и Устав БиХ дали.

Навео је да има информацију да ће тужилаштво подићи пријаву против њега и Иванића због учешћа на референдуму.

"Замислите због референдума да идете у кривични поступак. Они у Сарајеву са свиме што раде хоће ствари да доведу до краја, а до краја могу да доведу само БиХ", рекао је Додик.

Позив међународној заједници да се огласи

Председавајући председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће наредних дана бити у дневној комуникацији с руководством Србије, како би доносили одлуке у вези са најавом ревизије одлуке Међународног суда правде о геноциду.

"Ми се Србијом не покривамо, али заједнички хоћемо да радимо и повучемо потезе који су у интересу српског народа у целини", истакао је Иванић и додао да заједнички могу да договоре шта је у интересу за српски народ са обе стране Дрине.

Како је рекао, нелегална тужба ће вероватно бити поднесена и стога ће бити у дневној комуникацији, а сходно томе ће предузимати и адекватне мере.

Иванић је додао да је постигнут висок степен јединства и власти и опозиције у РС и да ће се то показати и на седници Скупштине РС.

Како је навео, не плаши се ревизије као такве, јер је она правно неутемељена, и било би мимо сваке логике да се о њој уопште расправља.

"Како су нас навикли из међународне заједнице на то да ми увек нешто рушимо, овог пута ми не бранимо само БиХ него и Дејтон, а супротстављамо се намери да се БиХ уреди само према једном народу", рекао је Иванић.

"Није зато без значаја да треба сачувати мир и безбедност, али ће и права српског народа да буде питан и да се без његове воље не може ништа урадити, овог пута бити потврђена", рекао је Иванић.

"Нико не сме да као 'суверен' одлучује у име БиХ"

Истакао је да Изетбеговић треба да одлучи да ли ће бити за покретање ревизије тужбе против Србије или за поштовање институција БиХ. Наредни сусрет са Изетбеговићем очекује управо на седници Председништва.

"Видећемо његов став", додао је Иванић.

Како је објаснио, прошлог лета је послао писмо у којем је јасно навео да одлуке о ревизији нема и да нико нема права да у име БиХ нешто сам подноси. Подсетио је да је својевремено на писмо које је упутио Изетбеговић уследило питање из УН – у чијем је својству то урадио, те да је Изетбеговић одговорио: "као суверен БиХ, односно председавајући Председништва".

Вођен том логиком, Иванић је данас рекао да и он сада "себе тумачи као суверена" и каже: "Иза свега тога (тужбе) не стоји БиХ".

Одговарајући на питања новинара о сугестијама које се чују у јавности, прокоментарисао је да су сугестије добродошле, али да многи људи не знају детаље које он зна.

Захвалан је на томе, додао је, али и поручио да не морају толико сугестија да дају већ да треба да пођу од претпоставке да и он, и Додик, и други људи који су у то укључени знају шта раде.

"Вероватно је ово најважнији тренутак за дуговечност и принципе БиХ", рекао је и упитао да ли неко има право сам да говори у име БиХ.

У том смислу, рекао је да је Бакир Изетбеговић човек који је највише урушио Босну и Херцеговину, јер је самоме себи дао за право да доноси неке одлуке.

"Да ли неко сам има право да говори у име БиХ? Ако би се то право некоме дало, то би БиХ довело у тако дубоку кризу, да не би била довољна само дневна комуникација", рекао је Иванић и додао да је садашњи покушај ревизије суштинско питање мира на Балкану и суштинско питање права људи у БиХ.

"Како је и од кога је – за сада је добро", приметио је, мислећи на међународну заједницу, те поручио да очекује да је крајње време да гаранти Дејтонског споразума изађу и кажу: "Овим се руше иституције БиХ".

"Такође и да кажу да те институције не руше Срби него Бошњаци", навео је Иванић.

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић претходно су одржали састанак са председником Републике Српске Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем о најављеном захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво