Одобрено отварање поглавља 20

Србија у понедељак отвара поглавља 26 и 20 у приступним преговорима са ЕУ, и званично је данас потврђено на састанку амбасадора држава чланица ЕУ у Бриселу.

После јучерашњег консензуса представника 28 држава чланица у оквиру радне групе Савета ЕУ за проширење око заједничке европске позиције за отварање поглавља 20 у преговорима са Србијом, данас су то, без даље расправе, потврдили и европски амбасадори.

Малта као председавајућа Савета ЕУ заказала је за понедељак, 27. фебруар, Међувладину конференцију Србије и ЕУ.

Србија ће на конференцији отворити данас потврђено поглавље 20 о предузетништву и индустријској политици и већ дуже време спремно поглавље 26 о култури и образовању.

Очекује се да ће поглавље 26 бити одмах и привремено затворено, с обзиром на то да у тим областима нема заједничких критеријума ЕУ, односно мерила за затварање.

Дипломатски извори у Бриселу очекују да би Србија током 2017. требало да отвори између шест и седам поглавља распоређених на више Међувладиних конференција.

У Београду најављују да ће технички за отварање бити спремно десетак поглавља, али да ће брзина њиховог отварања зависити не само од спремности Србије већ и од политичке воље земаља чланица ЕУ.

Србија је, закључно са потврђеним поглављима 20 и 26, у досадашњим преговорима отворила осам, а привремено затворила два од укупно 35 поглавља у својим приступним преговорима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво