Хоџај тврди да ће ЗСО бити формирана

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај тврди да ће Приштина испунити договор о оснивању Заједнице српских општина.

"То је у нашем интересу и у интересу српске заједнице на Косову, да имају тело које их може подупирати, координирати, које им може побољшати живот и помоћи им у интеграцији у државне структуре Косова, у политику, економију, друштво", рекао је Хоџај за Н1.

Како каже, та заједница мора бити створена према основама Бриселског споразума и према одлукама косовског уставног суда.

"У Београду понекад неки људи дају погрешан наратив око сврхе ове заједнице", рекао је он, поновивши да ЗСО неће имати никаква извршна овлашћења.

Говорећи о реакцијама ЕУ кад је реч о возу који је требало да иде на релацији Београд –
Косовска Митровица, Хоџај сматра да је представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини учинила прави потез позвавши на састанак председнике Томислава Николића и Хашима Тачија, као и премијере Ису Мустафу и Александра Вучића.

Тврди да Приштини није у интересу да има сталне тензије са Београдом. "Оно што је Могеринијева урадила на оба састанка јесте да је подупрла обе стране да смире ситуацију", рекао је Хоџај.

Одговарајући на питање о капацитетима правосуђа на Косову да се бави ратним злочинима, поготово почињенима од стране тзв. Ослободилачке војске Косова, Хоџај тврди да Приштина има вољу да нормализује односе са Београдом и да се суочи са прошлошћу.

"Али право питање је зашто Београд 20 година након рата није спреман да преузме одговорност за оно што се догодило на Косову. Тако да би признавање косовске државе био први корак ка помирењу. Не мислим да бисмо, ако Србија још не прихвата независност Косова, могли променити односе између Београда и Приштине", закључио је Хоџај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво