Дрецун: Биће још провокација, Приштина избегава формирање ЗСО

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун оценио је да Приштина изазивањем серије инцидената на Косову и Метохији покушава да дестабилизује и заоштри ситуацију, као и да избегава да реализује формирање Заједнице српских општина.

Приштина сада намерава да пребаци тежиште на поље енргетике и да ту створи нову замршену ситуацију, да би поново избегли причу о ЗСО.

"Паралелно настоје да ту причу о формирању ЗСО извуку из оквира који је договорен”, наводи Дрецун.

Објашњава да је коначни договор био да у имплемтенционом тиму буду два представника српског народа са севера и два са јужног Ибра и да у техничком дијалогу Марко Ђурић и Едита Тахири дају сагласност, односно зелено светло да се почне са израдом статута.

“Уместо тага, Приштина сада покушава да (косовски премијер) Иса Мустафа да зелено светло за израду статута и да се на тај начин потпуно заобиђе Београд из даљег процеса формирања ЗСО”, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Председник скупштинског одбора за КИМ сматра да ће бити још много провокација и да ће Приштина настојати да отежа процес формирања ЗСО упркос томе што Београд чини напоре да се процес нормализације односа настави и унапреди.

"Опомена за посланика СРС, нећу да толеришем безобразлук"

Дрецун је члану Одбора за Косово и Метохију Миљану Дамњановичу изрекао је опомену на седници тог скупштинског тела, јер како је истакао, неће више толерисати безобразлук и некултурно понашање.

Дамњановић тврди да није било разлога за изрицање опомене.

Пред крај седнице одбора, која је трајала скоро четири сата, Дамњановичу је, док се обрачао са говорнице, опомена изречена јер је Дрецуну, како сам тврди, рекао да прекине.

"Не може нико председнику одбора да каже - прекидај. То је свакако веома јак разлог да му се изрекне опомена", рекао је Дрецун новинарима после седнице која није бурна као неке претходне.

Како је навео, највећи број посланика из опозиције је покушао да уместо дискусије о тачкама дневног реда заправо искористи говорницу за политичку промоцију сопствених странака.

Каже да је био максимално телоренатан, али да Пословник мора да се поштује.

Више нећу да толеришем безобразно, некултурно, узненирујуће понашање, посебно чланова одбора из редова СРС који су на претпоследњој седници направили инцидент”, наводи Дрецун.

Додаје да члановима одбора из СРС само треба говорница да промовишу своје страначке ставове, а да их уопште не занима судбина КиМ, оцењујучи да је то неодговорно понашање.

Њихово схватање циљева и рада одбора можда је најбоље показала прошла седница одбора која је била затворена за јавност. Тај посланик коме сам изрекао опомену је био први на листи који су потписали захтев да се одржи седница Одбора за КиМ. Када сам је заказао и затворио за јавност он први није дошао”, наводи Дрецун.

Дамњановић је новинарима рекао је да је у свом обраћању говорио да бриселски споразуми нису добри и да се њима крши Устав Србије, а да му је Дрецун изрекао опомену и рекао му да превише гласно говори.

"Засметао му је мој емотивни набој и говор", каже Дамњановић.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво