Чепурин захвалио на саучешћима поводом смрти Чуркина

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин захвалиио је, како каже, свим српским пријатељима који су добрим речима одали почаст сталном представнику Русије при УН Виталију Чуркину, који је у понедељак преминуо у Њујорку.

У писаној изјави достављеној медијима, Александар Чепурин истиче да су мнноги Срби са дубоком тугом доживели вест о смрти Чуркина.

"Напустио је живот један од најпознатијих дипломата савременог света, професионалац врхунске класе, који је дао неизмеран допринос јачању угледа Русије на међународној арени. Виталиј Иванович је у свом непоновљивом стилу сликовито и искрено износио став Русије и непоколебљиво бранио правду, међународно право и углед Уједињених нација", написао је Чепурин.

Својим радом Виталиј Чуркин је, истакао је Чепурин, стекао љубав и поштовање Срба.

"Плодно је радио у оквиру босанско-херцеговачког регулисања. Блокирање у Савету безбедности УН отворено антисрпске британске резолуције о геноциду у Сребреници, као и спречавање учлањења такозване 'Републике Косово' у УНЕСКО јесте у многоме и његова заслуга", подсетио је Чепурин.

Нема сумње, поручио је, да је Виталиј Чуркин био надљудски оптерећен на послу.

То је, као правило, радни дан од 12 часова и даноноћни рад на актуелним међународним проблемима.

О таквим људима се каже: "Он је ожењен послом", указао је Чепурин.

При томе је, истакао је, имао изванредан дипломатски таленат.

"Ова његова страна се слагала са сјајним људским врлинама, као што су тактичност, љубазност, пријатељско расположење. Све ово донело му је не само поштовање, него и симпатије - не само политичких истомишљеника, него и противника.

Виталиј Чуркин је проживео срећан професионални, лични и породични живот. Оставио је велики позитивни траг у историји међународних односа", навео је Чепурин, амбасадор Русије у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи