Јачање сарадње са румунском жупанијом Арад

Председник Владе Војводине Мировић и председник Скупштине Војводине примили су одвојено делегацију румунске жупаније Арад, коју је предводио председник Жупанијског већа Јустин Чонка.

На састанку се разговарало о неговању пријатељских веза између Србије и Румуније, Војводине и Арада, о интензивирању привредних контаката и о могућим заједничким пројектима у бројним областима

"За разговор постоји много тема, и оних које проистичу из традиционалног пријатељства румунског и српског народа, али и нових, које произилазе из интензивне међурегионалне сарадње у оквиру еврорегиона ДКМТ" рекао је Мировић.

Председник Покрајинске владе рекао је и да је веома важно подстицати нове програме прекограничне сарадње, као и привреднике и једне и друге стране на нова улагања, сарадњу регионалних и локалних привредних комора, као и пројекте у туризму.

Председник Жупанијског већа Арада Јустин Чонка истакао је да у Араду постоји много објеката који су и део историје Срба - поред родне куће једног од највећих добротвора српског народа, Саве Текелије, у Араду се налази војна тврђава у којој је током Првог светског рата живот изгубило више од 4.000 Срба.

Делегација из Арада изнела је своју жељу да се у складу са могућностима, приступи заједничком обележавању тог простора због неговања сећања на значајне историјске догађаје.

Мировић је иницијативу да се место страдања наших сународника адекватно означи оценио као изузетно важну, и захвалио се саговорницима на пажњи и посвећености са којом се односе према српској заједници у Румунији.

Пастор и Чонка: Нова брзина за сарадњу Војводине и Арада 

И председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор примио је делегацију румунске жупаније Арад, коју је предводио Јустин Чонка. 

Пастор и Чонка су изразили обострано задовољство због успостављања почетних корака у будућој сарадњи Војводине и Арада, која према њиховој оцени, има велики потенцијал да постане успешна и у интересу је обе стране.

Поред могућности успостављања бољих привредних контаката, кроз повезивање привредних комора и привредника, на састанку је посебно истакнут значај и потреба интензивније регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

Саговорници су се сложили у оцени да је сарадњу у оквиру ДКМТ потребно освежити и удахнути јој нову енергију, како би резултати који се кроз њу постижу били кориснији за регионе који у њој учествују, односно за њихове грађане.

Договорено је да том изазову треба приступити заједнички, партнерским ангажманом АП Војводине и румунских и мађарских регија, како би се што пре одредили нови циљеви, пројекти и заједнички приоритети.

Поред добрих односа Румуније и Србије, Пастор је истакао да партнерству између Војводине и румунских регија додатни снажан подстрек даје и румунска национална заједница која живи у Војводини, као и представници српске заједнице који живе у тој, и другим румунским жупанијама.

Посебан део разговора био је посвећен могућностима заједничких пројеката у областима туризма и културе, као и могућностима повезивања локалних самоуправа две регије.

Заједнички је оцењено да постоје сви услови да се сарадњи Војводине и Арада, како је рекао Пастора, дода "друга и већа путујућа брзина".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи