Конференција Србија–ЕУ 27. фебруара

Међувладина конференција Србије и ЕУ одржаће се у понедељак 27. фебруара у Бриселу, али још увек није извесно колико ће нових поглавља бити отворено, потврђено је РТС-у Европском савету у Бриселу.

За сада је сигурно је да ће 27. фебруара бити отворено поглавље 26 о образовању и култури, док се о поглављима 20 и 29, која су технички спремна за отварање, још увек води расправа у радним телима ЕУ. Европски извори наводе да је спољнополитичка служба ЕУ у петак земљама чланицама упутила извештај о току дијалога Београда и Приштине, јер поједине земље желе да се увере да постоји напредак у дијалогу пре давања сагланости за отварање нових поглавља.

Како сазнаје РТС, у случају позитивне оцене о току дијалога, већи су изгледи да следеће недеље, уз поглавље 26 буде отворено још и поглавље 20 о индустријској политици, док ће за сагласност о поглављу 29 о царинској унији можда бити потребно додатно време.

Поглавље 29 се сматра "сложенијим" у односу на поглавље 20 јер садржи више заједничког ЕУ законодавства, што продужава време за доношење одлуке у комуникацији, између главних градова земаља чланица и њихових представника у Бриселу, преносе извори у ЕУ.

Представници земаља чланица ЕУ састаће се сутра и прекосутра у Бриселу, прво на нивоу радне групе, а затим и на амбасадорском нивоу, како би утврдили постојање консензуса свих чланица за отварање још неког од приступних поглавља које је Србија већ у потпуности припремила за преговоре о чланству са ЕУ.

"Међувладина конференција са Србијом одржаће се 27. фебруара са почетком у 11 часова", навела је за Танјуг прес-служба Малте као тренутно председавајуће чланице Саветом ЕУ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се