Дрецун: Велики корак уназад за регион

Најава захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије за геноцид од бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића јесте велики корак уназад за цео регион, изјавио је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Ово је велики корак уназад за цео регион и уопште за европску перспективу и напредак региона. Јер сви хоће да живе у миру и боље", рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Он истиче да поруке које шаље Изетбеговић "трују младе генерације" и да се "тензија намерно преноси на цео регион".

Дрецун је упозорио да би могла да настане ситуација у којој би "млади поново могли да узму пушке и заседну у ровове" и да је право питање да ли Изетбеговић има подршку споља, јер би онда "испало да некоме споља одговара да се дугорочно овде стално држи тензија и предратно стање и да се припрема нови рат у БиХ".

Он је нагласио да Изетбеговић следи континуитет политике коју је водио његов отац, по Исламској декларацији, у којој није било места за Србе.

"Изетбеговић годинама настоји да урушава Републику Српску и да јој одузима надлежности", рекао је Дрецун.

Према оцени Дрецуна, понашање Изетбеговића не води регионалној стабилизацији и добросуседској политици.

"Напротив, изгледа да њему треба инцидентна ситуација као што је ова, покушава да уруши РС, а онда да реализује своје замисли. Није се ослободио велико-бошњачких идеја", казао је Дрецун.

Према речима Дрецуна, то постаје један од кључних чинилаца дестабилизације целог региона.

Он је рекао да нема нових чињеница поводом тужбе БиХ за геноцид и да ни претходне не могу да потврде оно што Изетбеговић покушава да наметне.

"Зашто нико не потегне причу о планираном геноциду над Србима у Сарајеву, где је неселективно убијено много више људи него у Сребреници, убијани су и жене и деца, било је стотинак и више логора. Заборавили смо ту причу", нагласио је Дрецун.

Документовано је поименице између 6.000 и 7.000 на најбруталнији начин убијених Срба у Сарајеву, рекао је Дрецун, наводећи да је то "највеће етничко чишћење и прави геноцидни план".

"Изетбеговић прети непостојећим геноцидом желећи да дестабилизује Србију и регион и односе Срба и Бошњака", навео је Дрецун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи