Дачић: Ревизија - приватни политички ангажман Изетбеговића

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да најава ревизије пресуде против Србије није иницијатива БиХ, већ приватна тужба бошњачког члана Преседништва Бакира Изетбеговића, која ће озбиљно нарушити односе Србије и БиХ.

"То је тужба једног члана Председништва БиХ, не једног ентитета или БиХ. То је приватни политички ангажман Бакира Изетбеговића и тачка", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да се најавом ревизије долива уље на ватру у односима између народа у БиХ, као и у целом региону, да ће тиме озбиљно бити нарушени односи Србије и БиХ, као и уставно устројство Босне и Херцеговине.

"За то нема суштинских разлога, јер сваки захтев за ревизију је нови поступак, а да би се покренуо поступак, потребна је нова одлука Председништва БиХ и то само у ситуацији ако сте у међувремену сазнали за нове доказе", рекао је Дачић одговарајући на питања новинара у седишту своје странке.

Очекује да Међународни суд правде одбаци као неоснован захтев за ревизију пресуде против Србије по тужби БиХ и додаје да Суд не би смео ни да га узме у разматрање, јер онај ко га је поднео нема легитимитет за тако нешто.

Како је објаснио, Међународни суд правде је институција у којој се туже и суде државе, па не може појединац да поднесе тужбу.

Дачић је додао да су мотиви да се Србија представи као геноцидна држава, што не доприноси жељи да идемо даље.

Додао је да му је жао што Србија није тужила БиХ и Хрватску за геноцид, односно ратни злочин, у Првом и Другом светском рату, јер је у Југославији постојала "симетрија кривице".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво