Купер: Бриселски споразум добар, штета што није примењен

Роберт Купер, некадашњи посредник у дијалогу Београда и Приштине, оценио је да је Бриселски споразум веома добар и да је штета што није примењен јер би у том случају, четири године након потписивања тог споразума, Заједница српских општина требало да је већ у функцији.

"Моје виђење самог почетка било је да је то начин да се у косовској политици адекватно чује глас српске заједнице на Косову. То, наравно, не значи да би они преко те институције имали право вета зато што не можете управљати земљом ако се стално користи вето, али - то је пут да се чује глас српске заједнице", рекао је Роберт Купер у интервјуу за Радио Слободну Европу.

Купер, иначе, пензионисани британски дипломата, који је посредовао у дијалогу Београда и Приштине у време док је медијаторка дијалога била висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, подсећа да општине на Косову имају велика овлашћења.

"Када је реч о северу Косова, битни делови Споразума предвиђају додатне ингеренције, у смислу именовања у области судства, полиције, итд. како би обезбедили да, у случајевима када особа српске националности изађе пред суд, постоје судски посленици који се налазе на челу суда који говоре српски језик и који долазе из српске заједнице. То су веома важна овлашћења", каже Купер.

На опаску да је актуелна власт у Београду постигла више у односу на бившу Бориса Тадића, Купер каже:

"Можда ће звучати грубо, али са администрацијом председника Тадића је увек било изузетно тешко преговарати. Тадић је био свестан чињенице да је имао непријатеље међу десничарима, међу националистима, и увек се плашио да ће га они напасти због неког потеза. Због тога је, на неки начин, коалиција Вучића и Дачића била идеалан партнер за преговоре".

Он Дачића сматра идеалним партнером у преговорима: "Пажљиво је слушао, деловао ми је као нормалан човек, без предрасуда. Анализирао је да ли је нешто политички изводљиво или не, да ли би нека одлука коју донесе могла да политички опстане или не и, када би донео одлуку - то би било то, одлука би била имплементирана".

Купер даље каже да лично никада није сувише марио да Србија призна косовску независност, те одсећа да у ЕУ постоји пет држава - чланица које, из различитих разлога, не признају независност Косова и све оне се понашају на различите начине.

Као пример навео је Грчку, која не признаје независно Косово, али са њим има веома добре односе. То је по његовом мишљену веома разумно.

"Питање признања независности је нешто о чему ви одлучујете. Ја се не налазим на челу ЕУ и не бих доносио суд о томе, али рекао бих да није важан сам назив којим именујете неки однос, већ стваран квалитет тог односа", рекао је Купер, који мисли да нема ниједног проблема који не може да буде решен преговорима и желео би, каже, да Београд и Приштина наставе преговоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво