Керн: Србија није "задње двориште" Европе, већ њена "дневна соба"

Премијер Александар Вучић је поручио да Србију и Аустрију веже много тога и да аустријски званичници увек желе да чују и разумеју не само проблеме Срба већ и читавог Западног Балкана. Вучић предложио царинску унију за земље региона. Аустријски канцелар Кристијан Керн поручио да та земља жели да прошири опсег подршке српском народу.

Александар Вучић се на конференцији са аустријским канцеларом Кристијаном Керном, кога је раније данас свечано дочекао испред Палате "Србија", захвалио и Аустрији и њему лично на жељи да чују, саслушају и разумеју проблеме не само у Србији већ и у читавом Западном Балкану.

То, додао је, није увек случај у многим земљама у Европи, јер сви имају своје проблеме. Захвалио је Керну на спремности Аустрије да се позабави и нашим проблемима и помогни онолико колико може.

Такође је рекао да се Србија нада наставку подршке коју јој Аустрија пружа на путу ка Европској унији.

Вучић је поновио да Аустрија и њена влада имају потпуно разумевање за дешавања на овим просторима и да су увек спремни чују и поштују и оно што Србија има да каже. 

"Волели бисмо када би и сви други не само чули него и слушали глас Србије, као што то чини аустријска влада", рекао је Вучић. 

Премијер је захвалио и на помоћи коју добијамо у решавању проблема са мигрантском кризом, додајући да очекујемо и додатну помоћ и подршку.

"Ми смо 1914. одбили ултиматум када су хтели да пошаљу истраживаче да виде како је изведен атентат у Сарајеву, и имали смо Први светски рат, а данас са поносом констатујем да једва чекамо да се повећа њихов број припадника у Србији", указао је премијер.  

"Неке ствари су се промениле и данас проблеме решавамо партнерски, не тражимо разлог да будемо једни против других. Инсистирамо на очувању стабилности и мира на Западном Балкану", рекао је Вучић. 

Говорећи о економској сарадњи две земље, Вучић је подсетио да је Аустрија највећи инвеститор, са око три милијарде евра уложених инвестиција.

"У Србији послује око 500 аустријских компанија, а 89 процената је задовољно радом у Србији, али морамо да подигнемо тај проценат на 95 одсто и зато ћемо имати састанак са аустријским привредницима", указао је премијер, додајући да Србија мора да повећа своје присуство на аустријском тржишту.

Вучић је канцелару Керну поручио да се у Београду и Србији осећа као код куће, као што се Срби осећају добро у Бечу јер му се, каже, понекад чини да се тамо више чује српски језик.

"Надам се да ће наши састанци бити још чешћи и спремни смо да под вашим патронатом дођемо и решавамо проблеме, јер нас није срамота да кажемо да наша економија може да буде мотор економије целе Европе, али је за то услов да очувамо мир и стабилност, а за то нам је потребна помоћ", напоменуо је премијер. 

Вучић предложио царинску унију за земље региона

Премијер је Керну уручио "папир" на енглеском, на којем је написана иницијална идеја за оснивање слободне трговинске зоне и царинске уније у оквиру ЦЕФТА региона.

Реч је, каже премијер, о идеји која би приближила наше земље и територије на Западном Балкану.

"Тај папир сам предао Керну и обавио не суштинске већ прве кослултације са (председавајућим Савета министара БиХ Денисом) Звиздићем и (албанским премијером Едијем) Рамом, и наставићу да разговарам са свима у региону. Што будемо богатији, то ће бити боље за нас", нагласио је премијер Србије, додајући да је то његова лична идеја и иницијатива.

Премијер није прецизирао шта све подразумева његова иницијатива, али је истакао да губимо седам одсто прихода због чекања камиона на границама.

Истакао је да је уверен да је у предатом документу, према његовом мишљењу, будућност Србије и целог региона.

Наводећи да ће можда неки други тај папир посматрати као празну причу, премијер је рекао да види да се свуда у региону подижу националистичке и шовинистичке тензије, те да је то значајно решење, које би могло да их "спусти и смири", а да економија напредује.

Вучић је додао да се нада да ће и неки који дођу после њега наставити тим путем, јер је то идеја која је добра за Западни Балкан.

"Тиме бисмо приближили наше територије и земље на Западном Балкану, чиме наши камиони не би губили по 20 сати на границама, већ бисмо смањили чекање на два-три. А тиме бисмо постали много атрактивније тржиште за инвеститоре", рекао је Вучић.

Како је рекао, неким европским земљама је било потребно 30-40 година да ускладе царинске системе, али ми то можемо много брже, чиме бисмо драстично поправили своје шансе за још убрзанији економски напредак.

Керн: Србија није "задње двориште" Европе

Савезни канцелар Аустрије Кристијан Керн изјавио је да Србија за Европу није "задње двориште" већ њена "дневна соба", и да је она део који мора још више да се приближи Европи.

Керн је истакао да у тренутку када се суочавамо са низом изазова, што важи нарочито за Балкан, изузетно цени напоре које Србија, са премијером Вучићем на челу, пружа за одржање регионалне стабилности.

"Стабилност је нешто о чему треба да разговарамо и на нивоу ЕУ и мислим да су нам у Бриселу потребни интензивнији разговори о путу Србије у Европу. Постоји велики потенцијал и ту Аустрија себе јасно види као некога ко се заузима за Србију", рекао је канцелар Керн.

Аустријски канцелар је додао да највише мора да се уради на инфраструктурним пројектима, пре свега на железници и ауто-путевима, јер, како је констатовао, то повезује народ на Балкану.

У том контексту је похвалио и иницијативу председника Владе Србије да се на Западном Балкану створе слободно трговинско тржиште и царинска унија, јер је то нешто што може да повећа благостање у региону.

"То је и у интересу Аустрије – позитиван привредни развој. Наша предузећа су велики инвеститори у Србији. Разговарао сам са многима од њих овде, кажу да се осећају веома пријатно и да су спремни да наставе пут развоја и инвестиција у Србији", рекао је Керн.

Канцелар је додао да је тренутно веома тешка ситуација у светској политици, да се свет суочава са низом изазова, а да то важи и за Балкан.

Нагласио је да изузетно цени напоре Владе Србије на одржавању стабилности у региону, јер је то важно не само за Србију већ и за Европу.

Керн је оценио да Аустрија може више да учини и да се интезивније ангажује када је реч о развоју привреде региона и да у том контексту јасно види Србију као саговорника ЕУ.

Керн је додао да је разговор са премијером био у знаку тога како да две земље развију регионалну сарадњу.

Такође, додао је Керн, са Вучићем је разговарао и о мигрантској кризи.

"Имамо добре односе и да желимо да пружимо подршку српским снагама. Имаћемо 1. марта траншу уређаја Србији. Желим посебно да се захвалим Влади Србије јер Аустрија има огромну корист од доприноса Србије у кризи", нагласио је аустријски канцелар.

Говорећи о српској заједници у Аустрији, Керн је рекао да зна да српска заједница јесте једна од највећих група.

Додао је, међутим, да се са Вучићем сагласио да је та бројка знатно већа.

"Имамо добру размену и знамо да су наши српски суграђани веома лојални и повезани са Србијом, али су повезани и са Аустријом", указао је Керн.

Канцелар Аустрије изјавио је да Србија не може да постане паркинг за избеглице, те да се Србији мора помоћи више у финансијском смислу.

"Србија је добила скромне доприносе ЕУ. Вучић није човек који моли за нешто, али потребно је да подржимо Србију", рекао је Керн.

Додао је да је свима у интересу да остане на снази договор са Турском, али да је важно да се сличан договор постигне и са северноафричким земљама.

"Циљ је да избеглице на пристојан и достојанствен начин буду збринуте", закључио је Керн и додао да се земље ЕУ морају више и озбиљније бавити узроцима избеглиштва.

Одговарајући на новинарска питања, аустријски канцелар је рекао да подржава улагања у Србију, јер се Србија озбиљно бави политиком привлачења инвеститора.

"Све политичке снаге у Србији настоје да се наше компаније овде пријатно осећају и на томе смо захвални", навео је Керн, са којим се сагласио и премијер Вучић, истакавши као позитиван пример долазак фабрике "Леони" у Ниш. Та фабрика ће представљати сигурност и за раднике и за инжењере.

Иначе, аустријски канцелар се касније састао и са председником Републике Србије Томиславом Николићем, са којим је констатовао да Србија и Аустрија имају одличне односе и да постоје чврсте споне између две земље којима доприноси и српска заједница у Аустрији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара