Вучић за РТС: Прихватио сам кандидатуру ради стабилности Србије

Премијер Александар Вучић је рекао за РТС да је прихватио кандидатуру на председничким изборима само зато што жели да се обезбеди стабилност и континуитет за Србију. О предлогу његове кандидатуре разговарали су чланови Председништва СНС-а и 90 одсто њих је узело учешће у дискусији, додао је Вучић.

"Рекао сам на седници Председништва да питање кандидата није питање компетенција, или чињенице да ли волите свој посао, већ питање важно за будућност Србије", рекао је премијер Вучић за РТС.

Овде можете погледати емисију "Упитник"

Поручио је да много воли посао председника Владе и да га са поносом обавља и истиче да су постигнути значајни резултати.

"Први пут после Другог светског рата имате вишак у нашој, српској каси. Јел' мислите да то пада с неба? То је резултат рада. Они се уједињују кад изгубе изборе јер желе нечију главу, па и моју, али нека ми дају право да се борим за то да имам прилику да се борим за рад који смо направили", навео је Вучић. 

Како је навео, последњих месеци су "сви они који су уништавали земљу и довели је до ивице банкротства" желели да се врате на власт. Додао је да они немају политику, већ само жељу да врате "Србију на ивицу провалије после тешких реформи које признаје свет". 

Истакао је да напредак земље не би био могућ без Томислава Николића, који је имао улогу у томе.

Премијер је рекао да не зна када ће бити одржан први или други круг избора, али да зна да се избори расписују или 1. или 2. марта.

"Шта год да Главни одбор одлучи у петак, до дана расписивања избора ћу се бавити премијерским послом", нагласио је председник Владе.  

Како је рекао, када буде у кампањи, то ће бити у нерадно време. 

"Обављаћу премијерски посао јер је то важно за грађане", додао је Вучић и поручио да је важно да ли ће се отворити нека фабрика или прва директна авионска линија са Пекингом.

Додао је да не може да искључи могућност расписивања ванредних парламентарних избора.

Навео је да тиме не може сада да се бави, али да би то питање "врло брзо морало да се решава".

Упитан зашто би избори били расписани ако у парламенту постоји стабилна већина, Вучић је рекао да се то не зна, те да постоје и они који ни на једним изборима нису учествовали, па су почели да купују посланике у парламенту.

"Процена је да ћемо овако лакше смањити ризик" 

Вучић је рекао да се недавно срео са Николићем, а на питање о чему су разговарали, одговорио је да не жели да говори о њиховом приватном разговору.

"И ови људи који су гласали за мене гласали би и за њега. У овом тренутку то је рационална одлука. Процена је да ћемо тиме лакше да се супротставимо онима који се уједињују да врате Србију уназад", нагласио је премијер и додао да је одлука да њега изаберу за кандидата "начин да се смањи ризик и сачува континуитет постојеће политике".

"Покушавамо да због тих три, четири или пет одсто смањимо ризик, зарад стабилности и континуитета наше политике и онога што смо успешно радили", рекао је Вучић.

На питање да ли ће то довести до поделе у СНС-у, премијер је одговорио да причу о поделама слуша пред сваке изборе, али да сваки пут на изборима "прегази противнике".

"Ако можете да нађете начин да победите нашу странку, победите. Немојте да се уздате и да радите на нејединству у СНС-у", поручио је Вучић.

На спекулације да би његов избор за председника значио и препуштање лидерства у странци Николићу, Вучић је подсетио да је рекао да се на следећим изборима у оквиру странке неће кандидовати за лидера СНС-а.

Вучић је додао да планира и мисли да би било добро да настави да ради заједно са Николићем.

"Много волим Томислава Николића, много волим свакога, али највише волим Србију. Мислите да неко са радошћу жели да замени посао који воли... али у политици мора да се ради нешто што је потребно јер сте ви слуга својој земљи", истакао је Вучић. 

Уколико бих постао председник, осим што бих жестоко контролисао Владу, покушао бих да у том смислу радим оно што је радио Николић – да им будем од помоћи, а не да им стајем на грбачу, навео је премијер.

"Мислим да смо постигли важне задатке. Могуће да ми је ово последњи велики наступ као председника Владе, било да будем председник или не, нећу више бити председник Владе и дужан сам да поднесем извештај", рекао је Вучић.

Говорећи о регионалној стабилности, премијер је рекао да је у Србији ситуација стабилна напомињући да је то тако само уколико председник и премијер раде на истом задатку.

"Треба да председник и премијер раде да имамо мир, или ћете можда оне који се кураже да су много јаки, а на штету народа", рекао је Вучић.

Указао је на проблеме у Румунији, где постоје сукоби на релацији председник–премијер, као и на стање у Македонији, за коју, како каже, мало ко зна ко је био премијер пре Николе Груевског, а ко је сад.

Када је реч о Босни и Херцеговини, Вучић је рекао да је разговарао са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем и да ће то чинити сваки пут како би пробали да поправе набоље однос Срба и Бошњака.

Упитан за ревизију тужбе БиХ против Србије, Вучић је рекао да је то тешка ствар за нас, и нагласио да је боље прво да се разговара.

"Не злоупотребљавам државне ресурсе"

"Ни флашу воде од грађана Србије нисам узео, то од плате платим. Трудим се да будем најскромнији", рекао је Вучић и навео да је потрошио четири пута мање новца иако је срео светске лидере које нису срели они који су трошили више.

Истакао је да он не злоупотребљава државне ресурсе.

Како каже, не може да задовољи оне који просто мрзе и који у свему виде нешто лоше. Рекао је да ће наставити да указује на разлику у раду, приступу и резултатима.

"Не подилазим лажној елити и нисам желео то да радим, нисам слаткоречив. Проблем је што говорим истину и што се борим за своју земљу и народ без препрека и не дозвољавам било коме да ми препреке поставља", рекао је Вучић и истакао да му не пада на памет да говори лепо о некоме, а да тако не мисли да би био популарнији.

Истакао је да људи умеју да цене поштен, честит и одговоран рад.

На питање о наследнику на месту премијера, Вучић је рекао да му не пада на памет да о томе говори.

Говорећи о кампањи, Вучић је рекао да се зна ко води прљаве кампање, "ко коме прекида трибине и ко прави прљаве спотове", а зна се и ко то не ради.

"Ја кампању не водим, ми кампању не водимо. Нисмо ни динар потрошили, ни трибину нисмо одржали, никуда нисам отишао да се представим. Кампању воде одређени досовски кандидати који немају право на то, да троше толике паре, а нико их не пита одакле", рекао је Вучић.

Додао је да намерно није изабран председник Агенције за борбу против корупције, јер би неко те кандидате питао одакле им толике паре и која страна амбасада им је те паре дала.

Навео је да га не занимају приче о првом или другом кругу избора и додао је да мисли да ће бити тешка битка јер "досовски кандидати имају много новца". Рекао је да их финансирају тајкуни, који су изгубили привилегије и желе да их врате.

"Али ћемо се борити истином и радом, оним што смо радили и што ћемо урадити", навео је Вучић.

Додао је да неки за кампање добијају милионе од разних тајкуна и странаца и нико их ништа не пита, док СНС сви питају за сваки динар који од државе добијају, по закону.

Новац, каже, добијају они који са амбасадорима улазе у РИК и шутирају жене у РИК-у, како би их натерали да уђу у парламент, јер их то једино интересује.

"Они би да се врате на власт, а на нама је да обезбедимо Србији добру будућност", приметио је.

"Која је то амбасада платила да имају толико пара?", упитао је Вучић.

Истакао је да СНС користи само онај новац који добијају као грађани Србије.

Додао је да је много урађено у здравству и истакао је да ће у току ове године бити повећане плате и пензије.

"Ја то не радим пред изборе, него увек кад се избори заврше", рекао је Вучић и додао да медији нису писали о томе да су од почетка године плате просветних радника повећане за шест одсто.

"Повећање плата и пензија биће тако да то буде "здраво" повећање, које неће угрожавати буџет", рекао је Вучић.

Навео је да су од почетка ове године повећане плате не само просветних радника већ и припадника војске, полиције, за здравствене и социјалне раднике.

Вучић истиче да је то последица озбиљне политике коју води Влада, али да нам је за све то потребна политичка стабилност, добро стање у региону односно да се сачува мир и стабилност.

Циљ је, каже, да се у наредном периоду достигне просечна плата од 500 евра месечно, али да ће му и тада опозиција вероватно приговарати.

И сада се, истиче, највиже жале и критикују они који имају највише, апартмане на Менхетну, у Њујорку, или пашњаке на Врачару...

"Нико од тајкуна више не управља Србијом"

Премијер је навео да се воде озбиљни поступци против некадашњих политичара и тајкуна, да су они у различитој фази, али да је најважније да нико од тајкуна више не управља Србијом.

Одговарајући на питање ко је од тајкуна у затвору, навео је да је то Ђурашковић, док је против Мирослава Мишковића донета првостепена пресуда.

"Сви су у озбиљним проблемима, али оно што је много важније јесте да нико од њих више не управља Србијом", рекао је Вучић.

Додао је да од 24 спорне приватизације, у шест предмета тужилаштво није могло да направи случај, док се у осталима воде поступци, а да су негде донете и првостепене пресуде.

На питање о Богољубу Карићу, Вучић је рекао да са Карићем није ишао на весеље, већ да отвара шопинг мол у присуству премијера Белорусије, и упитао зашто тај случај није решен 2010, већ се то њему сада пребацује.

"Карић је пријатељ белоруског премијера и председника. Да кажем да нећу да дођем, иако су тај шопинг мол радили српски радници, а он је чист пред нашим тужиоцем и судом...? Шта сте тиме хтели да ми замерите, то што се нисам умешао и преузео сву власт као диктатор, што ми увек говорите, или да линчујем Карића лично пред белоруским премијером?", упитао је Вучић.

Додао је да би га назвали политичким тиранином да су којим случајем осуђени Млађан Динкић, Ненад Чанак или Драган Шутановац.

"Воде се озбиљни поступци против Бубала, Дулића, Новаковића, Слободана Милосављевића и других политичара", рекао је Вучић.

"Не разумем шта раде ЕУ и Албанци"

Премијер је, говорећи о дијалогу у Бриселу, рекао да је и председнику Николићу у авиону ка Бриселу рекао да је веома уплашен када је то у питању.

"Не разумем шта се дешава тамо. Уплашен сам јер не видим и не разумем шта је радила ЕУ, а шта Албанци", навео је Вучић.

Према његовим речима, долази до великог мешања улога – косовски премијер Иса Мустафа губи улогу, а Кадри Весели добија.

То, како каже, за Србе није добро.

Како је рекао, његов посао је да се са људима рукује како се не би ратовало и да се бори у Бриселу док други спавају.

"Имам већ Павловљев комплекс пред Брисел и никад ми ништа тамо није лепо. Шта треба да урадим, да неког шутнем у главу? Него шта ћу него да разговарам", навео је премијер.

Вучић је рекао да је "искусни ветеран" кад је реч о преговорима у Бриселу и поновио да је у јавности говорио истину о последњим разговорима у Бриселу, о чему сведочи и то што га нико до сада није демантовао.

Упитан да ли је време за скупштинску седницу о питању Косова, што захтева опозиција, Вучић је рекао да му то није проблем, иако су најгласнији у тим захтевима они који и не знају шта траже.

"Не знам шта бих им рекао, нисам у стању да схватим шта се последња два пута дешавало и то ме помало плаши и због тога имам зебњу око регионалне стабилности", рекао је Вучић. 

"Тешко да ће Мали бити на том месту још дуго" 

Говорећи о рушењу објеката у Савамали, премијер Вучић је рекао да не би кудио оне који су рушили да су то урадили у по бела дана.

"А они су то радили кад се не ради и имаће политичке последице, чак нећемо да чекамо пресуде и да тужилаштво укаже на те ствари и ми ћемо реаговати. Позиција (градоначелника Београда) Синише Малог није лака, а сигуран сам да ће остати записано да је много урадио за Београд", навео је премијер.

Рекао је да никада неће сменити некога јер то захтева неко са улице и додао да је "тешко да ће Мали бити на том месту још дуго".

"Мали неће бити кандидат за градоначелника стране коју водим. Разговарао сам са њим пре два дана, не знам да ли ме је разумео, али сам му то рекао", указао је премијер. 

Када је реч о бившој супрузи Синише Малог, Марији Мали, Вучић је рекао да мисли да никада није био у кући породице Мали, али да је Марију Мали видео једном или двапут на неком дечјем рођендану.

Навео је да је добио неколико писама од ње, додајући да о њиховом садржају не жели да говори.

"Ја у једном случају подржавам жене и мислим да деца треба да буду уз мајку, али ко су људи који су злоупотребили бившу жену политичара – која се бори за старатељство – за политичке поене", навео је премијер и додао да то нико никада није радио.

"Крик могу да разумем, желе ексклузиву. Али да ви то злоупотребљавате за политичке обрачуне, то Србија не заслужује, то је дно дна, не постоји ништа прљавије од тога, не разумем људе који у том блату уживају", истакао је премијер.

Указао је да није кућни ни лични пријатељ са породицом Мали, иако му је, каже, Синиша Мали већ неколико година близак сарадник.

"Мислим да је направио најбоље резултате у истоји Београда после Бранка Пешића. Београд би банкротирао да је наставио са истом политиком, а дефицит је сада три пута нижи. Успео је све да уради. Било је 55 градилишта кад је дошао на власт, а данас – 465", указао је премијер.

Бивша супруга градоначелника Београда, која је након развода изгубила старатељство над децом, дала је интервју истраживачкој мрежи Крик, и навела да јој се Синиша Мали похвалио како је учествовао у рушењу објеката у Савамали. 

"Причамо о одговорности и резултатима"

Вучић је навео да не подноси ни новинарске хајке ни хајке на улици. Истакао је и да је против министра Златибора Лончара погиднута хајка. Додао је да није срећан што је Лончар био са фудбалерима и криминалцима, али је навео да је он сазнао ко је са њима био 45 минута пре Лончара.

Поручио је да је Лончар добар лекар и да је многима помогао.

"Причамо о одговорности и о резултатима рада. Да ли је Клинички центар у Нишу сад готов или сте га урадили раније? Па сада је готов, урадили га Лончар и Вучић парама које смо уштедели па ће Нишлије имати најбољи клинички центар на Балкану. О томе причамо, о одговорности и резултату", рекао је Вучић.

"Што ме нисте питали вечерас за стрељану, шта је са стручњацима који протестују, што би да бацају људе по контејнерима?", додао је премијер.

Каже да је проверавао ко је долази у стрељану и додаје да зна за председничке кандидате који су ишли у стрељану и наводи да он никада није волео да пуца.

"Кад кажем како су други ишли у стрељану, тим горе по стрељану", указао је премијер.

Каже да многи не могу да поднесу чињеницу да се он бори да покаже резултате. Вучић истиче да није имао ниједну телефонску седницу Владе и да је за сваку седницу прегледао материјале и потписао их.

Рекао је да, ако неко други буде победио на изборима, он ће му честитати и биће чистог образа јер има озбиљне резултате.

"Увек ћете наћи замерку и ја је себи налазим свакога дана, знам да сам могао више", рекао је Вучић и додао да се нада да ће убудуће више моћи да се бави стратешким стварима.

Како је рекао, иде са најмоћнијег положаја да би сачувао стабилност и континуитет. Каже да је отворио 55 фабрика за време свог мандата и да се нада да ће их неки нови премијер још брже отварати.

"Ми Срби не волимо да кажемо да је било шта добро, али верујем да то људи на крају ипак виде", рекао је премијер и подсетио да Србија има суфицит и да јавни дуг пада.

Рекао је да се "народ који има проблема са фрижидером" не жали, а да се жале они који немају такве проблеме и који су богати.

"Обичан народ добро зна шта Влада ради и колико се боримо за њих. У стању сам да обиђем сваког сељака и домаћина и да кажем шта смо урадили", навео је премијер.

Рекао је да ће бити повећања плата и пензија, али тако да то буде "здраво" и да не угрожава опстанак буџета и да нас не води у повећање јавног дуга.

"За то нам је потребна стабилност у региону", рекао је Вучић.

Ове године очекује привредни раст од око 3,5 одсто.

Вучић је навео да је за претходне три године изграђено чак 138 километара ауто-пута, доведен велики број страних инвеститора и да је за време његовог мандата отворено 55 фабрика, од чега је три четвртине лично отворио.

"Направили смо добре економске темеље", нагласио је Вучић.

Рекао је да ће, на пример, у Крушевцу ускоро почети да ради немачки "Кромберг Шуберт", да Влада покушава да доведе немачке компаније у Краљево, да ће бити отворена друга фабрика у Лебану.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво