Косовска скупштина: Усвојена резолуција за формирање војске

Посланици косовске скупштине са 68 гласова "за" и ниједним "против", усвојили су нацрт резолуције о трансформацији Безбедносних снага Косова у оружане снаге Косова.

У Резолуцији се наводи да је косовска влада овлашћена да што је пре могуће координира и достави скупштини стратегију за трансформацију БСК-а у косовску војску.

У осталим деловима резолуције изражава се посвећеност чланству у НАТО, да влада, скупштина и друге институције координирају своје обавезе, да заједно са НАТО и САД раде на развоју капацитета и новог мандата оружаних снага.

Предлог резолуције је усвојен након расправе на поподневној седници скупштине, коју је је о модалитетима трансформације КБС-а у косовску војску, иницирао посланик Даут Харадинај, уз подршку посланика опозиције.

Рекао је да ако не може да буде промењен устав, морају да буду пронађени други начини за формирање војске, предлажући као најједноставнији, промену постојећег закона и да се њиме омогући трансформација КБС-а у војску.

Уставне промене могуће је спровести у косовској скупштини, уз сагласност две трећине посланика, затим две трећине српских посланика и две трећине посланика мањинских заједница.

Косовски премијер Иса Мустафа, рекао је током расправе да је Косово испунило све услове да добије оружане снаге, али да међународни партнери Косова захтевају да формирање војске може да се постигне кроз уставне промене.

Мустафа је рекао да од Српске листе није добијена сагласност за промену Устава и трансформацију БСК-а.

"Косовске безбедносне снаге оцењене су од САД за високу организацију и дисциплину и Косово није усамљено у процени да испуњава условеза оружане снаге.

КБС су у потпуности спремне да прерасту у оружане снаге Косова, али из досадашњих контаката смо схватили да су НАТО и његови партнери посвећени да БСК може постати војска путем уставних промена, уз подршку посланика на Косову, уз очување достигнућа постигнутих до сада", рекаоје Мустафа.

У расправи у парламенту министар косовских безбедносних снага, Хаки Демоли рекао је да посланици Српске листе одбијају сарадњу са косовском владом о успостављању косовске војске, наводећи да је српске посланике 18 пута позивао на разговор на ту тему, али да се ниједном нису одазвали.

"У периоду од априла до јула прошле године из кабинета су упутили 18 позива Српској листи на састанак, како би разговарали о оснивању војске", рекао је Демоли током скупштинске расправе о формирању косовске војске.

Демоли је пренео и да министри Српске листе нису заинтересовани да разговарају са косовским институцијама о формирању косовске војске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво