Вулин: Албанија да нас тужи уместо Косова – акт непријатељства

Министар за рад Александар Вулин изјавио је да би се односи Србије и Албаније значајно погоршали, уколико би Тирана прихватила да тужи Србију за геноцид уместо Приштине, о чему спекулишу поједини медији.

Упитан да коментарише написе у појединим медијима, према којима би Косово, с обзиром на то да није чланица УН, а у намери да тужи Србију за геноцид, то (хипотетички) могло да учини посредством Албаније, министар је рекао да би прихватање такве улоге значило да Албанија није била искрена након свих састанака на којима се говорило о потреби да две земље сарађују.

"Нисам сигуран правно да ли је могуће или не, али суштински то је политичка ствар", рекао је Вулин новинарима додајући да о томе може да говори само у смислу политичке процене.

Како каже, то свакако не би био акт некога ко Србији жели добро.

Уколико би Албанија заиста тако нешто урадила то би био акт непријатељства и акт земље која Србији мисли веома лоше и која о грађанима Србије мисли лоше, додао је Вулин.

То би, како је оценио, био акт земље која мисли да треба да се прошири на територију Републике Србије, што сигурно неће наићи на наше одобравање.

"Волео бих да међународна заједница, уколико се тако нешто деси, врло гласно каже шта је то и на који начин то квари односе на Балкану", рекао је Вулин.

На питање на који начин би Србија могла да реагује, Вулин је рекао да треба видети да ли ће уопште доћи до тога.

"Сигуран сам да ће наш одговор бити пажљиво одмерен, али нећемо ни прећутати. Сигурно неће остати без последица по наше односе. Морате водити рачуна о интересу Србије, а сигурно није интерес Србије да се на овај начин кваре наши односи", истакао је Вулин додајући да је Србија то рекла и другим земљама у окружењу.

На питање да ли ће суд за ратне злочине на територији КиМ послужити као параван како би на крају дошло до тужбе за геноцид, Вулин је навео и да тај суд не би смео да буде параван и да му ми прилазимо са добром вером и у нади да ће коначно српске жртве добити задовољене и да ће бити препознате и поштоване, те да ће бар успомена на њих, кроз пресуде злочинцима, бити сачуване.

"Врло често међународна заједница је бежала од својих обавеза када је у питању истраживање ратних злочина на простору КиМ. Резолуцијом 1244 међународна заједница је преузела обавезу да утврди ко је чинио злочин и да злочинци буду кажњени. Као што знате за злочин над Србима нико није кажњен и као да нема никога ко их починио", приметио је Вулин, подсетивши да је Рамуш Харадинај на слободи не зато што је невин, већ зато што су сви сведоци у његовом суђењу побијени.

Поједини медији пренели су јуче мишљење неименованог саговорника, који каже да се у називу суда за злочине ОВК не помиње експлицитно терористичка ОВК, већ се оснивање суда ослања на извештај Дика Мартија и на злочине које је починила терористичка ОВК над Србима, али да, с обзиром да се суд зове Специјални суд за ратне злочине, није искључено да се и оптужбе против Срба могле наћи на том суду.

Суд се, наиме, декларисао за ратне злочине почињене на Косову, што, дакле, оставља могућност да се на том суду нађу и Срби, тврди тај саговорник, додајући да се, како Косово не би могло да тужи Србију за геноцид, јер није чланица УН, "разматра могућност да то уместо Косова уради држава Албанија".

Хашим Тачи је иначе у више наврата претходних година изјављивао да Косово неће одустати од тужбе за геноцид против Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се