Одржан први састанак Комисије за истину и помирење

Први састанак Комисије за истину и помирење на Косову, а која ће се бавити питањем судбине свих несталих лица и помирењем, одржан је у Приштини.

Идеја за формирање Комисије, како преноси РТК2 изјаву косовског председника Хашима Тачија, произашла је из састанака са породицама киндапованих и несталих, као и са представницима мађународне заједнице, Комисија је формирана на Тачијеву иницијативу, а представници Удружења несталих и киднапованих Срба и неалбанаца сматрају да је иницијатива закаснела.

"Али, свако тело које се бави мирењем је добродошло. Ми смо пре седам година, албанска и српска удружења киднапованих и несталих сами кренули у расветљавање судбине несталих, и било је много тешко. Ми се не делимо на Албанце и Србе, ми хоћемо истину о свима", поручио је у изјави за РТК2 Милорад Тодоровић из Удружења несталих и киднапованих Срба и неалбанаца.

Тачи је, како преноси ТВ РТК 2, рекао да се уверио да "патња једне албанске породице није већа од патње српске", а да је из примера породица несталих и киднапованих видео како људе зближава бол и како ипак могу да седну да разговарају.

Косовски премијер Иса Мустафа сматра да борбом против ружне прошлости за себе градимо бољу будућност, док је председник скупштине Кадри Весељи навео да је плаћена висока цена за ослобађање и независност земље.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Грег Делави поручио је да Комисија мора да буде непристрасна са проширеним мандатом, да треба да буде независна, да не буде под утицајем политике те да мора имати свој буџет и особље.

"Мора бити транспарентна зато што припада народу Косова, нема места за тајне. Истраживање истине је доста критично, а она сама неће да постигне резултате, морамо се бавити жртвама, насилним злочинима и не смемо да допустимо да се то више понови", поручио је амерички амбасадор.

Из канцеларије ЕУ у Приштини похвалили су иницијативу за формирање ове Комисије, а из Мисије ОЕБС на Косову кажу да су спремни да подрже њен рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво