Харадинај тражи потернице за Вучићем и Дачићем

Рамуш Харадинај, лидер бивше ОВК, којег Србија сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва на КиМ 1998. и 1999. године, изјавио је да би Приштина требало да уведе реципрочне мере Београду када су у питању потернице.

"Они имају потернице, па би требало и ми. Вучић испуњава критеријуме да се за њим изда потерница. Дачић, такође", рекао је Харадинај, преноси приштински РТВ21.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Недељу дана касније пуштен је да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Потерница је издата, како је Београд саопштио, јер је реч о сумњи на дела која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Апелациони суд у француском граду Колмару најавио је да ће 2. марта саопштити одлуку о захеву Србије за изручење Харадинаја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво