Одаловић: Харадинају може да суди и Специјални суд за ОВК

Генерални секретар Министaрства спољних послова Вељко Одаловић оценио је да чак и ако Француска одбије захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, њему ће моћи да се суди пред Специјалним судом за ратне злочине бивше ОВК.

Поводом одлагања одлуке суда у Францукој, Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да Харадинај треба да се забрине, а не да ликује, јер је починио превише тешких злочина, а да је неко први пут реаговао и биће скоро два месеца да је, без обзира на мере ограниченог кретања, провео у затвору.

Чак и ако захтев Србије за изручење буде одбијен, Харадинају се може судити у Специјалном суду за злочине бивше ОВК, навео је Одаловић објашњавајући да и тужиоци раде интензивно на прикупљању доказа за злочине који су почињени на подручју КиМ.

Секретар наводи да се ствара правни и формални услов за почетак рада суда и да се убрзо очекује да прве оптужнице буду подигнуте, и додаје да уколико је посао рађен исправно, сигурно је да могу врло лако да прикупе доказе за злочине Рамуша Харадинаја.

"То је институција направљена да ради оно што је пропустио Хашки трибунал и што су косовски судови свесно пропустили да ураде. Бациће се мало светло на ту њихову епопеју и ослободилачку борбу којом су стварали државу, видеће се колико је злочина почињено, у каквим злочинима су учествовали првенствено људи који чине данас и политички и државни врх на Косову, да се види на којим темељима се све то у ствари десило", рекао је Одаловић.

Према његовим речима, Харадинај ће одговарати за злочине почињене у зони Дукађини, у којој се догодио велики број ратних злочина и која је била зона његове одговорности након 1999.

"И ми покушавамо да доказима које имамо помогнемо ову оптужницу, видећемо да ли Рамуш Харадинај има удела у пребацивању ка логорима у Албанији, то је нешто што је испровоцирало Дика Мартија да крене у ово. То су прелази – око Дечана, Ђаковице, Пећи, Глине, где је Рамуш Харадинај имао и затворе и починио разне злочине", навео је Одаловић.

Поводом предлога који су се недавно чули о размени територија, Одаловић је одбацио такву могућност, наводећи да Срби не могу да мењају "своје за своје".

"Ми не можемо да прихватимо да је на било који начин Косово држава и да је то територија која припада некој другој држави, па да причамо о разменама. То је једноставно целина. Неке од тих ја разумем, они сматрају да је то практично решење, али мислим да то није коректно и да ће о томе Србија да се изјасни врло јасно", истакао је Одаловић.

Такође је оценио и да понашање ЕУ, оних који су у ствари потписали Бриселски споразум, није коректно.

Додаје да је прво морало бити реализовано првих пет тачака – формирана Заједница српских општина, место где ће Срби колективно и одлучивати о свим кључним питањима за нормалан живот.

"Сада је тај приоритет замењен. Да смо ми имали ту заједницу, не бисмо имали ни десети део ових проблема које имамо данас, јер би Срби кроз колективно представљање, на сасвим другачији начин, могли да разговарају и када је у питању и полиција, правосуђе и о слободи кретања", сматра Одаловић.

На питање о покушају да се Београд искључи из преговора са ЕУ, Одаловић је рекао да Београд не може бити искључен из преговора, да је незаменљив у свему овоме и да би ЕУ требало да доведе Приштину и да "крену да раде оно што смо се сви договорили".

Додао је да је то и у интересу Приштине и нагласио да је Приштина направила себи огромне проблеме, као и да она кида везе које су биле успостављење.

"Није било лако Србима с Косова да подрже излазак на локалне парламентарне изборе, али је све то био покушај Срба да буду део тих институција и да заједно реше своје проблеме. Они то искључују, истерали су Србе из парламента разним условљавањима, Срби нису присутни на начин како треба да буду у институцијама тамо и зато се праве грешке", указао је Одаловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи