Ђурић: Део плана био да Београд избаце из преговора

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је писање медија да је део плана био да се Београд искључи из процеса дијалога у Бриселу, како би интереси косовских Срба били додатно поткопани.

Марко Ђурић каже да се сада видело због чега је неко покушавао да поткупи и подели Српску листу, и да се дође до ситуације у којој Срби неће наступати у међусобној координацији и у сарадњи са Београдом.

"Али тај сценарио је пао у воду. Мислим да је томе знатно допринело то што је наша страна и председник владе изашао у јавност и обелоданио у каквој се ситуацији налазимо и шта се дешава", рекао је Ђурић новинарима.

Медији су писали да постоји тактика Приштине и Европске уније да избаце Београд из преговора.

Директор Канцеларије за КиМ је такође најоштрије осудио нови талас застрашивања и нападе на Србе на КиМ, поручивши да нико неће успети да натера Србију да одустане од своје борбе за легитимне интересе српског народа.

Навео је да је данас у српском делу Ораховца, у близини цркве, пронађена бомба остављена да "застраши српско становништво", као и да је и код водовода у Косовској Митровици пронађена експлозивна направа.

"То показује да је оно што се дешава на терену у потпуној супротности са оним што говори Приштина, а то је залагање за мир", рекао је Ђурић.

Он је, кроз Његошев стих "Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал' зубе поломи", поручио екстремистима да неће успети да сломе одлучност српског народа да остане на својој земљи.

Ђурић је позвао приштинске институције и међународну заједницу да зауставе албанске екстремисте, наводећи да они имају одговорност за безбедност на КиМ.

"Србија сматра да је било какво угрожавање безбедности и било какво играње насиљем неспојиво у процесу дијалога", рекао је Ђурић.

Марко Ђурић је такође рекао да је о темама, попут осликавања воза за Митровицу и ангажмана Мише Вацића, у јавности довољно говорио, па нема потребе да их даље коментарише.

Упитан да ли осећа одговорност за догађаје који се тичу Канцеларије за КиМ, а имали су лош одјек у јавности, Ђурић је рекао да је о томе екстензивно говорио и да не види даљу потребу да коментарише ту тему.

Што се тиче активности Канцеларије, Ђурић сматра да је она у претходним годинама допринела опстанку српског народа на КиМ, не само у егзистенцијалном смислу, што такође није занемарљиво.

"Ми смо у претходним годинама стигли до сваке наше куће на КиМ, до сваке наше средине, готово сваки грађанин је имао прилике да осети солидарност грађана Србије", рекао је Ђурић, истичући да борба за КиМ изискује напоре читавог друштва.

Додао је да увек има оних којима ће сметати све што има везе са Србијом на КиМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво