Јоксимовић: Јасна подршка Шведске европским интеграцијама

Шведска пружа јасну подршку европским интеграцијама Србије, изјавила је у Стокхолму министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министарка Јоксимовић, која на позив министарке за послове са ЕУ и трговину Шведске Ан Линде борави у званичној посети тој земљи, рекла је да је та држава један од најзначајнијих партнера Србије у процесу европских интеграција и да пружа Србији подршку за отварање поглавља за која смо спремни.

У тренутку кад се у ЕУ о процесу проширења говори као о нечему што није приоритет и као о релативно непопуларној теми, Шведска се принципијелно и доследно залаже за политику проширења као једну од најбољих политика ЕУ, која доприноси бољој економији Уније, али и безбедности, навела је Јоксимовићева.

Она је пренела да и званичници са којима је разговарала наводе да Шведска принципијелно подржава процес проширења кроз зацртане критеријуме, те да ће се снажно залагати и бити активна у убеђивању свих у ЕУ да билатерална питања не треба уносити у преговарачки процес, већ да такве ствари треба решавати дијалогом и кроз билатералне разговоре.

Министарка задужена за европске интеграције је навела да у Шведској сматрају да Србија добро напредује на путу реформи и европских интеграција, те да ћемо имати подршку те земље за отварање поглавља за која смо спремни - пре свега Поглавља 26, али и за поглавља 20 и 29.

Јоксимовићева је рекла и да је са државом секретарком у Министарству спољних послова Шведске разговарала о томе како се Србија позиционира у односу на глобалну стратегију безбедности ЕУ која се припрема.

Каже да Србија има подршку и разумевање Шведске, као активне чланице ЕУ која није чланица НАТО, за своју политику неутралности, која не спречава европске интеграције.

Наводећи да је ЕУ и даље место где се најбоље живи у свету, министарка је навела да се у Србији ЕУ понекад изједначава са НАТО, али је истакла да та политика неутралности не спречава интеграције у ЕУ, заједницу која је политички и економски најснажнији блок у свету.

Јоксимовићева је закључила да је Шведска важан партнер Србије и да је искрена у подршци проширењу.

Потенцијал за нове шведске инвестиције

Шведска је један од најзначајнијих билатералних донатора и најпоузданијих развојних партнера Србије, поручила је министарка Јоксимовић и додала да постоји потенцијал за нове шведске инвестиције.

Јоксимовићева је разговарала са министарком за послове са ЕУ и трговину Ан Линде и о потенцијалима даље економске сарадње и привлачењу шведских инвеститора.

Она је навела да шведске компаније послују по највишим стандардима, што је добро и за Србију.

Јоксимовићева је разговарала и са представницима шведске развојне агенције, која годинама помаже Србији на реформском путу.

Рекла је да се разговарало о даљим могућностима сарадње, посебно у области заштите животне средине и екологије, где је Шведска највише напредовала од свих земаља ЕУ и шире.

Финансијска и стручна помоћ Шведске ће зато бити изузетно важна и кроз процес преговарања у Поглављу 27, које се односи на животну средину, а у којем ће Србија морати да уложи много знања и новца, каже министарка.

"Шведска остаје један од највећих и најпоузданијих партнера Србије у процесу реформи и очекујем успешан наставак сарадње", закључила је министарка Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво