Сутра уклањање потпорног зида у Косовској Митровици

У Косовској Митровици сутра ће почети уређење простора око моста који дели јужни од северног дела града, укључујући и уклањање потпорног зида, предвиђено је договором који су синоћ постигли градоначелник Северне Митровице и косовски министар за просторно планирање, Горан Ракић и Ферат Шаља, у који је "Танјуг" имао увид.

Споразумом је предвиђено да се сутра уклони потпорни зид, а 7. фебруара почела би реализација пројекта уређења пешачке зоне око моста. 

Тиме је стављена тачка на питање зида од осамдесетак центиметара, које је у дијалогу на високом нивоу у Бриселу, два пута у претходних неколико дана, наметнуто као кључно, а питање формирања Заједнице српских општина гурнуто у страну, иако је то суштина Брислеског споразума и суштина за Србе, на којем приштинска страна не чини ништа већ скоро четири године.

Данас је одржана хитна седница Општине Северна Митровица. Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да ће потпорни зид који се налази у близини моста бити померен и увучен два метра према пешачкој зони.

Питање уређења околине моста, па и зида, договорено је још раније, у консултацијама владе Србије са политичким представницима Срба из северног дела Косовске Митровице.

Упркос томе, како је пренео премијер Александар Вучић, у дијалогу је то питање отварано као да "ништа нисмо ни разговарали". 

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примећује да Приштина заправо непрестано распирује тензије, а ЕУ инсистира на уравниловци и ћути на једностране потезе Приштине.

Најважније је, сматра Ђурић, што је Србија показала да је уз наш народ на Косову и Метохији и да неће допустити акте који ће направити дестабилизацију. 

"Након тешке ноћи можемо рећи да смо корак ближе деескализацији захваљујући нашим напорима", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије