Састанак у Бриселу завршен, делегације напустиле зграду без изјава за новинаре

У Бриселу је одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу. У делегацији Београда су били председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић, а у приштинској делегацији косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Иса Мустафа. Састанак завршен а делегације нису давале изјаве за новинаре. Федерика Могерини саопштила да је дијалог важан за регион и ЕУ. Николић уочи састанка рекао за РТС да ће Београд инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

23.40 - Федерика Могерини после састанка: Дијалог важан за регион и ЕУ.  

23.05 – Састанак завршен. Обе делегације напустиле су зграду без изјава за новинаре, јавља дописник РТС-а.

22.35 – Федерика Могерини сусрела се са делегацијама Београда и Приштине.

20.35 – Након састанка са приштинском делегацијом, Федерика Могерини се одвојено сусрела и са делегацијом из Београда.

19.50 – Почео састанак Федерике Могерини са приштинском делегацијом.

19.35 – Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС уочи разговора да ће Београд инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС уочи разговора да ће Београд инсистирати на формирању Заједнице српских општина. Како је навео, ако је прошли сусрет искоришћен да две делегације седну за исти сто, сада би требало покренути питања којима се може доћи до решења.

Навео је да је делегација Београда увек спремна да разговара када решења могу да помогну да сви грађани живе боље. 

Николић каже да постоје питања о којима не може да се разговара и да нико у ЕУ ни у Приштини не гаји оптимизам да би могло да се прича о тзв. независности Косова и Метохије.  

Николић мисли да би Албанци могли да покрену питање правосудног система, или да се поново врате на питање моста у Митровици.

Међутим, истиче да ће Београд инсистирати на Заједници српских општина.

"То је наша тема. Договорили смо се нешто, а ви ништа не предузимате тим поводом. Прозивају нас иако знају да су то ингеренције које држава може да препусти Приштини у складу са Резолуцијом УН и Уставом. Све даље је клизави лед по којем Србија нема разлога да иде", каже Николић.

Додао је да је свет подељен око тзв. независности Косова и Метохије.

"Али када видите колико је великих држава на нашој страни, и малих држава, онда схватите да бисмо било каквим попуштањем угрозили свој народ и територију, али и многе државе и народе који чекају како ће ово да се расплете", рекао је Николић и истакао да Србија брани територије, право и понос многих народа.

Говорећи о Заједници српских општина, Николић је поновио да је она договорена и да сада тај договор треба реализовати.

Међутим, рекао је да се видело да је договор о полицији на северу КиМ пао у воду када су се, уз прећутну сагласност НАТО-а и ЕУ, појавиле јединице на северу којима није дозвољено да ту буду. Додаје да није било санкција ни казни.

Председник Николић је рекао да ће разговори бити тешки и да предстоји фаза када је све теже доносити било какву одлуку.

Говорећи о претходном сусрету високих делегација у Бриселу, Николић је рекао да се Тачи тада није држао договора и да је изиграо Александра Вучића. Навео је да ће испричати све што се дешавало и да је на Федерики Могерини да каже да се сви нису држали договора, као прошли пут, па да види може ли нешто да постигне на тај начин.

Николић је истакао да је то што је Тачи изиграо Вучића знак да нема обзира и "да не жели, не сме или не уме да држи реч".

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да ће се разговарати о отвореним питањима и "спровођењу оних која су већ договорена у дијалогу".  Како је нагласила, Београд, Приштина и ЕУ су сагласни да дијалог мора да се настави и да је то важно за нормализацију односа.

Премијер Вучић је уочи вечерашњих преговора у Бриселу рекао да нема унапред одређених тема и да претпоставља да ће на столу бити правосуђе, Заједница српских општина и Митровица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво