Јоксимовић: ЕУ није потпуна без Србије, очекујемо нова поглавља

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да концепт Европске уније не би био потпун без југоисточне Европе и Србије. Верује и очекује да ће Србија ускоро отворити још нека поглавља у преговорима са Бриселом.

На обележавању 10 година чланства Бугарске и Румуније у ЕУ, Јоксимовићева је рекла да Србија због претходних искустава, остаје опрезна у најавама.

"Данас говорити о ЕУ без југоисточне Европе и без Србије значи да концепт ЕУ не био пун у геополитичком, геоекономском и геостратешком смислу", нагласила је Јоксимовићева.

Честитајући у име владе Србије Бугарској и Румунији "значајан јубилеј", Јоксимовићева је рекла да сва позитивна искуства те две државе могу да помогну Србији на њеном путу у ЕУ, као и важне лекције које су Бугарска и Румунија научиле током придруживања Европској унији.

Јоксимовићева каже да је Србија на свом путу европских интеграција има своје специфичне проблеме и препреке, али и специфичне капацитете и квалитете и истакла је важност реформи за унапређење друштва у Србији, како би грађани могли једног дана да кажу да живе боље.

"И поред евроскептицизма, наши грађани сматрају да су земље ЕУ ипак најбољи модел живота и рада", рекла је Јоксимовићева, истичући важност чланства у ЕУ, коме Србија тежи.

Када сте чланица ЕУ, каже Јоксимовић, учествујете у доношењу одлука, а Србија у неким процесима може да учествује као земља кандидат за чланство. Она је подсетила на помоћ ЕУ Србији 2014. године у поплавама, када је, како је навела, ЕУ нашу земљу посматрала као своју чланицу.

"Економски и политички оквир, који чини данас Европску унију, дају стабилност и извесност, уз све проблеме које данас има ЕУ", сматра Јоксимовићева.

Министарка наводи да сам процес реформи не престаје чланством у ЕУ, већ и да тада има пуно изазова, те да се морају показати резултати.

Поводом навода како Војводина није укључена у процес преговора са ЕУ, Јоксимовић је рекла да тај процес воде националне владе, те да влада Србије брине о интересима свих грађана и ради на регионалном развоју целе Србије.

"Интерес сваког грађанина Србије је важан, ма где живео", рекла је Јоксимовићева, истичући да Србија има стратешки циљ - преговори и чланство у ЕУ.

Јоксимовићева је навела да ће на том путу проблеми и препреке увек постојати, али и да упорност, рад и посвећеност циљу доносе резултат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво