Иницијатива Не да(ви)мо Београд подржала Сашу Јанковића

Заштитника грађана Србије Сашу Јанковића у намери да се кандидује за председника Србије вечерас је подржала Иницијатива "Не да(ви)мо Београд".

"Уколико желимо да живимо у демократском друштву, потребно је успоставити функционалне демократске институције, владавину права и правну државу, насупрот владавини јавних функционера који себе постављају изнад закона, а делују мимо закона. Саша Јанковић је својим радом показао да поштује ова начела, и због тога га подржавамо у кандидатури за председника Србије", наводи се у саопштењу.

Иницијатива истиче да је Јанковић стао у одбрану права, слобода и достојанства грађана, и да је тражио начин да се системски исправе неправилности у функционисању извршних и управних органа власти.

"Подсећамо да је Заштитник грађана утврдио и с разлогом обелоданио јавности да је београдска полиција саучествовала и стала на страну криминалне групе која је у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године, лишила слободе и угрозила безбедност грађана и срушила објекте у Херцеговачкој улици у Савамали", пише у саопштењу.

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" је навела да би Јанковић на месту председника Србије допринео развоју демократског друштва у којем се поштују слободе и права грађана, као и спречавању самовоље и инструментализације институција система у корист људи блиских власти.

"Од њега очекујемо и да спроводи политику која у први план ставља интересе свих грађана, а поготово грађана који су у незавидном материјалном положају, насупрот интереса постојеће економско-политичке елите", указује се у саопштењу.

Оцењује се да је предуслов за побољшање живота у Србији да се знатно смање економске неједнакости у друштву, ојачају и заштите социо-економска и радничка права, спречи даља приватизација јавних ресурса, а увећа скуп јавних добара доступних свима.

"Између осталог, то подразумева да се поново успостави квалитетно и свима доступно здравство, образовање и социјална заштита. То подразумева и да се исправи неправда која је приватизацијама и криминалним радњама нанета радницима. То значи и да прави криминалци који имају потпору државе морају завршити у затвору, а да се мора зауставити политика којом се све приватизује, гура на тржиште, дели грађане на оне који живе у луксузу и оне који немају ништа", пише у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар