Николић: Очекујемо промену става Португалије о чланству Косова у Унеску

Нема разлога да приштинска администрација добије српску баштину на управљање, поручује председник Николић из Португалије, и истиче да се нада да ће Лисабон променити став када је у питању чланство Косова у Унеску.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се нада да ће Португалија променити став у погледу чланства привремених институција Приштине у Унеску, јер нема разлога да приштинска администрација добије српску баштину на управљање.

"Надамо се, и о томе сам разговарао са португалским министром културе, да можемо да очекујемо промену њиховог става у погледу чланства привремених институција Приштине у Унеску, пошто ни он ни ја не видимо разлога зашто би српску баштину добила на управљање, чување, или већ за шта приштинска администрација", рекао је Николић новинарима у Португалији.

Навео је да је Португалија признала независност КиМ, а признале су је и многе друге пријатељске земље, са којима Србија и даље сарађује.

"Председници влада су се пре овога срели у Давосу и договорили смо убрзану размену посета, долазак привредника из Португалије, нашу презентацију могућности онога што им нудимо, тржишта које нудимо, повољности које им влада даје за инвестирање. Ја мислим да ће сада то све ићи много брже. Пријатељство које они осећају према нама је толико да је Српска православна црква у част посете добила на коришћење њихову цркву, која је под заштитом Унеска", рекао је Николић.

Каже и да, иако су португалске "левица" и "десница" подељене, оне имају иста осећања према Србији.

"То је Србија заслужила, јер се никада није огрешила о Португалију", рекао је Николић.

"Признања Косова неће бити" 

Говорећи о јучерашњем састанку у Бриселу са делегацијом Приштине, Николић је рекао да је Београд навео да признања независности Косова неће бити.

"То је био разговор у којем је њима све отворено речено, у којем је Србија јасно и пред Могеринијевом рекла да независности Косова неће бити, па макар и да је то услов за улазак у ЕУ – јер то је био Тачијев главни ослонац дискусије: 'Ево, ту је ЕУ, нећете никада ући ако не признате независност КиМ'. То Могеринијева није потврдила", рекао је Николић.

Истиче да је много тога речено и о зиду у Митровици, о неиспуњавању договореног, али и о будућности коју је Приштина наменила грађанима тиме што је довела специјалне јединице тамо где не смеју да буду.

"Поставио сам питање шта би било да смо ми довели део јединица које ми имамо, да започено рат, да ли им је то била жеља. Питао сам чиме би зауставили воз, какво је наређење имао командант. Рекли су да није имао наређење, да би донео одлуку на терену", рекао је Николић новинарима.

Подсетивши на то да је Београд 2012. године отпочео разговоре са представницима Албанаца у Приштини и да је договорима у Бриселу многе ингеренције државе пренео привременој администрацији у Приштини као изворне ингеренције, Николић је оценио да "смо ту дошли до краја".

"Приштина, изузев независности, коју од Србије никада неће добити, нема више шта да тражи у разговорима са Београдом, пошто не постоји тема коју нисмо решили позитивно за Приштину – али постоје теме које Приштина није позитивно решила за Србе који живе на КиМ, а које је договорила у Бриселу. Ми сада на томе инсистирамо", рекао је Николић новинарима у Лисабону.

Поновио је да је појава специјалних снага приштинске администрације на северу КиМ, где, како је навео, "по споразуму не смеју да се нађу без сагласности НАТО-а и локалне заједнице", била знак да су Албанци спремни да ратују, али је Србија учинила још један напор да ни до каквог сукоба не дође.

"Ми смо о томе јуче детаљно разговарали у Бриселу. Ставови су непомирљиви. Албанци неће одустати од независности, Србија ту независност никада неће признати. Ако то значи да више не можемо ни о чему да се договарамо, онда је то лоше, јер мислим да ми треба да се договарамо и да непрекидно држимо тај дијалог отвореним, без обзира на то што су ставови директно супротстављени. Међутим, последњи потези Албанаца су и Европској унији, која је медијатор у тим нашим договорима, показали да је искреност искључиво на страни Београда", рекао је Николић.

Додао је да Србија негује "најбоље могуће пријатељске односе" са државама које су признале једнострано проглашену независност Косова, али је изразио уверење да многе државе које су признале Косово то не би учиниле да је до проглашења независности дошло данас.

Николић: Нудимо најбоље услове за инвестирање

Председник Николић је изјавио да ће Србија обезбедити привредницима из Португалије најбоље услове за инвестирање.

"Очекујем да привредници из Португалије ослушну мало сигнале из Београда." Николић је подсетио на то да је председник Владе Србије Александар Вучић поручио свим привредницима у свету да ће им Србија дати боље услове за инвестирање од било које понуде на неком другом месту.

Како каже, имамо тржишта која су отворена за Србију, али ми за њих немамо робу.

"Наша сарадња са ЕУ, САД, Турском, Русијом, Кином, Индијом... сасвим је јасан знак да онај ко инвестира у Србију инвестира у свој профит. Дакле, очекујем да ће, после разговора које ћу имати у влади и парламенту, Португалија и Србија на потпуно новим, отвореним, пријатељским и економски заснованим интересима наставити своју сарадњу", нагласио је Николић.

Рекао је да је по нашем Уставу и нашим законима посао председника Србије управо то – да обнавља стара пријатељства, отвара нова и да представи државу на начин на који до сада можда није била представљена.

"Потом се отварају врата на која улазе представници владе, представници привреде... Све зависи од тога хоћете ли имати пријатељске односе са неком земљом или не", нагласио је Николић.

"Очекујемо Трампове потезе"

Николић је изјавио да уколико политика САД, са новим председником Доналдом Трампом, буде према Србији бар мало боља него досад, да ће Србији бити много боље, као и да Србја очекује "Трампове потезе".

"Нека буде мало боље него што је до сада – Србији ће бити много боље", одговорио је Николић у Лисабону на питање новинара шта ће представљати победа Трампа на председничким изборима у САД у светским односима, или у односима према Србији.

Николић каже да су се многи у Србији радовали промени председника и власти у САД, зато што смо ми имали невоља са досадашњим председницима САД и политиком те земље.

"Надали смо се да ће доћи неко ко ће погледати реално на Србију и на њене проблеме, и на свет и његове проблеме. Ми сада очекујемо потезе, никада унапред немамо симпатије. Грађани сваке државе бирају себи председника, у САД су изабрали Трампа. Србија чека Трампове кораке у спољној политици, а посебно оне који се тичу Србије", навео је Николић.

Како каже, нисмо увек били задовољни политиком САД према Србији и то смо отворено говорили представницима САД и у Београду и у Вашингтону.

"Очекујем да у САД људи почну да размишљају о томе како не треба започињати сукобе, већ како их треба затварати. Ми смо држава која има такву судбину да су врло често наши пријатељи у некаквом сукобу широм света. Где год видите да неке две државе имају сукоб, знајте да су и једна и друга пријатељи Србије", рекао је Николић.

Истакао је да је тако и сад између САД и Русије, али и између ЕУ и Русије.

"Наши пријатељи се сад нешто не слажу, имају некакве неспоразуме, а ми желимо да они сарађују, пошто ће онда свима бити боље, па и нама, и не могу да верујем да ЕУ и Русија не могу да нађу заједнички језик", рекао је председник Србије.

Додао је да цео свет чека да види какве ће односе имати Русија и САД.

"И онај који више воли Русију и онај који више воли САД жели да они сарађују, а не да се свађају", нагласио је Николић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи