Завршен састанак у Бриселу, договорен наставак дијалога на високом нивоу

У Бриселу одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине. Са високом представницом Европске уније Федериком Могерини састали су се, поред премијера Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, и председник Србије Томислав Николић и косовски председник Хашим Тачи. Александар Вучић рекао да је договорен наставак дијалога на високом нивоу. Томислав Николић је рекао за РТС да је на састанку са Федериком Могерини указао на неиспуњене обавезе Приштине.

23.05 – Састанак у Бриселу завршен. Александар Вучић је рекао да је договорено да се настави серија дијалога на високом нивоу, као и да се "спусти лопта" у изјавама званичника.

21.15 – Почео састанак делегација Београда и Приштине са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, јавља дописник РТС-а.

20.30 – У току састанак делегације Приштине са Федериком Могерини. 

19.35 – Томислав Николић је рекао за РТС да је указао Федерики Могерини на то "што нам стоји на души" и да је објективан проблем инсистирање на независности Косова и Метохије.

19.10 – Почео састанак делегације Београда, у којој су Александар Вучић и Томислав Николић, са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Томислав Николић је рекао за РТС да је на састанку указао Федерики Могерини на то "што нам стоји на души" и да је објективан проблем инсистирање на независности Косова и Метохије.

Навео је да је на почетку Федерика Могерини изнела сврху састанка и да није изнела никакав предлог на папиру. Навела је да се осећа застој у разговорима на највишем нивоу и да јој се чини да постоје питања на која и Приштина и Београд треба да дају одговоре, јер је ситуација веома узаврела.

Николић је додао да се све своди на то да Србија прихвати нове обавезе, а да обавезе Приштине "из ових или оних разлгоа" не морају да буду извршене.

Навео је да је било речи о ситуацији са возом који је кренуо из Београда за Косовску Митровицу. "Воз је требало да буде предмет уништавања од стране некаквих специјалних косовских јединица, које ту не смеју да се нађу".

Николић је упитао зашто су се специјалне јединице појавиле на северу КиМ три сата пошто је воз заустављен.

"Да би се проверило да ли ће ту бити сукоба, да ли ће сукоб да се прошири", рекао је председник Србије и додао да сукоба не може и не треба да буде.

Како је рекао, указао је на неиспуњене обавезе Приштине и на проблеме Срба.

"Видећемо и у разговору са представницима Приштине, мада мислим да ту тешко шта може да се договори", рекао је Николић и навео да је питао Федерику Могерини шта може да се договори ако Албанци долазе као представници такозване независне државе и "у томе имају подршку свих вас".

Каже да је затим Федерика Могерини рекла да немају подршку свих у ЕУ, али да јој је он рекао да имају већину. Подсетио је и на то да је Косово примљено у Уефу мимо свих правила.

Како је рекао, онај ко жели да спречи сукобе мора да ради озбиљно. Истиче да Албанци морају да испуне одређене услове, пре свега формирање ЗСО, а потом све што је договорено, посебно питање хоће ли се на северу КиМ појавити "они са оружјем који не би требало ту да се појаве".

Председник Србије истиче и да Београд никад није реаговао ни претњом, ни оружјем, ни полицијом када су Албанци промовисали не само независност Косова и Метохије већ и велику Албанију.

"То што се десило са тим возом не може да буде разлог за сукобе и рат. Свако има оно што носи у срцу, ми знамо да они носе независност, али је то немогуће док постоји Србија", поручио је Николић и додао да је потребно пронаћи решење.

"Разговора о независности нема, нити може да их буде"

Николић је у изјави новинарима рекао да разговора о независности Косова нема нити уопште може да их буде.

"Али ако желе да договарамо мир и заједнички бољи живот, ту смо, расположени за то", поручио је Томислав Николић.

Николић је новинарима рекао да дијалог, упркос различитим ставовима, има смисла.

"Дијалог увек има смисла. Имао је смисао и пре 2012, а потпуно је смислен после 2012, јер је довео до смиривања тензија", рекао је Николић.

Он је ипак истакао да, уколико би сви потези приштинске стране били усмерени на долазак до независноти, да то више не би био дијалог, већ наметање мишељења и да на то Србија неће да пристане.

"А ако мисле да ЕУ може да нас уцени и притисне, да било која држава на свету може да нас натера да признамо независност КиМ, онда се грдно варају. И не видим човека у Србији који би могао да буде изабран на неку функцију тако што ће прихватити услове које Албанци траже за КиМ", рекао је Николић.

На питање новинара да појасни своју ранију изјаву о слању војске на Космет, Николић је рекао да би дужност Србије била да пошаље војску уколико би неко почео да убија Србе.

"Не знам да ли постоји неки Србин који не би ишао у рат ако би то било потребно. Рекао сам и пре тога, онај ко би да ратује, дабогда му се ратовало у глави. Али онај ко не мисли да ратује за своју земљу, тај не може да живи ни у Белгији, ни у Француској, ни у Немачкој, па ни у Србији", рекао је Николић.

Николић је као бесмислене одбацио и тврдње појединих албанских медија да се Срби на северу Космета наоружавају.

"То апсолутно није тачно, јер је то немогуће извршити на територији која је под потпуном контролом Еулекса, Унмика, Кфора и полиције у којој су заступљени Албанци. То је немогуће и јер су сви прелази под потпуном контролом", рекао је Николић.

Он је додао и да не зна одакле Албанцима та прича "изузев ако не мисле да траже оправдање за било који напад на ту територију".

"Ја им не препоручујем да угрожавају мир и безбедност нигде на територији Косова и Метохије, а посебно не на северу", поручио је Николић.

Маја Коцијанчич је у изјави медијима пред нову рунду дијалога навела да је реч о конкретном састанку, на којем ће стране да разговарају о важним питањима за регион и о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Председник Владе Србије Александар Вучић је рекао да очекује да се вечерас у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине разговара о озбиљним темама, али је сигуран да тема неће бити повлачења потерница ни признање Косова.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво