Јоксимовићева: Очекујемо добру динамику отварања поглавља

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је у Валети да очекује да динамика отварања поглавља у преговорима са ЕУ и ове године буде добра.

Јоксимовићева учествује на Неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове на Малти, која је од 1. јануара преузела председавање ЕУ.

Министарка је истакла да само проширење није дефинисано као приоритет малтешког председавања, али да је дискусија готово свих чланица и представника из скоро свих држава чланица ЕУ показала да ће проширење бити високо на агенди, односно на распореду који ће у првих шест месеци имати Малта, а затим и Естонија у другом делу године.

"Ако паметно искористимо наше могућности као земље кандидата, а то је да се појављујемо и на оваквим скуповима, да износимо наше планове, да постижемо добре резултате, како у економским реформама, тако и у другим областима које су важне за државе чланице ЕУ, мислим да има шансе да и ова година буде добра што се тиче динамике отварања поглавља", рекла је Јоксимовићева за Танјуг.

Навела је и да је важно да се појављујемо на овим скуповима и активно учествујемо на њима.

"Добро је што смо као земља кандидат позвани да седимо за столом са земљама чланицама ЕУ, да учествујемо у дебати, изнесемо своје ставове и да видимо шта су приоритети малтешког председавања", сматра министaрка.

Јоксимовићева, која је имала низ састанака и билатералних и неформалних разговора, рекла је Танјугу да су Мађарска, Аустрија, Холандија и друге земље врло афирмативно говориле о наставку проширења ЕУ и ономе што је Србија радила.

"То је једини начин да напредујемо. Присутни смо, разговарамо, лобирамо, објашњавамо, наш глас се чује. Србија је земља која је уважавана, а реформе које спроводимо, спроводимо због себе и то ћемо наставити да радимо", подвукла је Јоксимовићева.

Министарка је навела да је порука свих учесника да снажнија и јача ЕУ свима користи и државама чланицама и Србији као земљи кандидату.

Србија и на састанку на Малти "седи за столом" као партнер једног политички и економско снажног блока, какав ЕУ јесте и какав ће и бити, те да имају могућност да се договоре и размене мишљења, тврди Јоксимовићева.

Пренела је да је на састанцима говорила о потреби отварања свих поглавља за које је Србија спремна, те истакла да верује да ће до краја малтешког председавања бити отворено још неколико поглавља.

"На првој међувладиној конференцији бићемо сигурно спремни за отварања три поглавља, то сам јасно предочила", рекла је Јоксимовићева и додала да је затражила подршку земаља чланица, јер само поштовање критеријума напретка и испуњавање зацртаних критеријума може да допринесе кредибилности идеје ЕУ и у Србији и у другим земљама кандидатима.

"Регионална стабилност национални интерес Србије"

Јоксимовићева је нагласила да је регионална стабилност национални интерес Србије.

На неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове на Малти, Јоксимовићева је својим саговорницима скренула пажњу на дешавања у региону, као и да је Србија много инвестирала у регионалну стабилност, иако то није увек политички популарно ни добро примљено од стране домаће јавности и иако су честе провокације и реторика која нас враћа у прошлост.

"Није лако увек суздржати се и не одговорити и када имате све аргументе да одговорите. Али ми смо дефинисали регионалну стабилност као наш национални интерес, не зато што смо слаби или зато што не умемо да одговоримо, већ зато што сматрамо да је то једини начин да сви, дакле и ми у Србији, успемо да наше реформе валоризујемо као стварни напредак, да их и грађани осете", истакла је Јоксимовићева.

Министарка је навела да економски напредак и бољи живот тешко може да се остваре тамо где нема политичке и безбедносне стабилности, те да је јасно предочила да ће Србија, уз све проблеме који постоје у региону, и даље бити конструктивна, али да ће штитити и своје интересе.

"Очекујемо и од других да се понашају одговорно", подвукла је Јоксимовићева.

Навела је да су учесници састанка на Малти поздравили позитиван однос Србије током мигрантске кризе у којој је наша земља била поуздан партнер, иако у неким моментима то није било лако.

"Показали смо активан, хуманитаран и озбиљан приступ током мигрантске кризе", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво