Николић и Вучић вечерас у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се вечерас у Бриселу. Са високом представницом Европске уније Федериком Могерини састаће се, поред премијера Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, и председник Србије Томислав Николић и косовски председник Хашим Тачи. Циљ је, оцењује се, смањење тензија и враћање за преговарачки сто.

Имајући у виду да су обе стране одлучиле да у Брисел пошаљу и председника и премијера, Брисел очекује, како су навели, што је могуће бољи наставак дијалога Београда и Приштине, изјавила је портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич.

Данашњи сусрет у Бриселу и формално и суштински биће другачији од претходних рунди дијалога на највишем нивоу, када је агенда о сваком питању била јасно дефинисана.

Очекује се да се две стране сусретну вечерас око 19.00 часова. Могуће је да ће прво доћи до билатералних сусрета представника Београда и Приштине са Могеринијевом, да би касније дошло и до заједничког сусрета.

После недавних повишених тензија очекује се, пре свега, да две стране потврде посвећеност дијалогу што треба до доведе до спуштања тензија на терену и до јасније слике како ће бити настављени разговори.

Ово неће бити стандардан сусрет ни због због формата. У Бриселу кажу да састав делегација одређују Беоргад и Приштина, али да је добро што ће бити и председници као знак политичке воље да се настави дијалог.

Очекује се да ће се разговарати и о примени постигнутих споразума ˜– од ЗСО, до слободе кретања, моста у Митровици, којима су одавно прошли рокови договорени за примену. 

Председник Владе Србије очекује да ће у Бриселу бити донета одлука о чешћим сусретима на највишем нивоу али, истиче да је поверење нарушено и да ће због тога убудуће бити теже постизати договоре о отвореним питањима.

"Не очекујем превише, али очекујем смиривање ситуације и да ће бити јасне поруке представника, пре свега што се тиче употребе оружја и оруђа, па да онда може да се настави разговор", рекао је раније Вучић.

Снажне осуде косовске опозиције

Пред наставак дијалога са Београдом, владајућа коалиција на Косову суочава се са снажним осудама опозиције и цивилног друштва да у Брисел иде чинећи уступке властима у Србији. Од Владе се захтева прекид дијалога све док не буде промењен његов формат.

Хашим Тачи и Иса Мустафа предводиће приштинску делегацију. Тачи је најавио да ће затражити од Београда повлачење свих међународних потерница против Албанаца.

Тачи и Мустафа тврде да путују у Брисел како би новом рундом разговора почели последње поглавље дијалога, које, по њима подразумева закључивање уговора о нормализацији односа са Београдом.

Вероватно да би смирио јавност након критика опозиције да је са Исом Мустафом постао марионета власти Србије, Хашим Тачи каже како на крају дијалога очекује и признавање Косова од стране Београда.

Тачи је пред вечерашњи састанак са званичницима из Београда поменуо да тај сусрет оптерећује хапшење Рамуша Харадинаја, потернице српског правосуђа, затим слање воза у Косовску Митровицу, зид у северном делу Косовске Митровице. Упркос томе што помиње све оно што помиње опозиција, и Хашим Тачи и други из косовске владајуће гарнитуре не могу да смире опозицију која их због пристанка на наставак дијалога, назива луткама у рукама Београда.

И Рамуш Харадинај који је на условној слободи у Француској, рекао је да Тачи и Мустафа не треба да путују у Брисел и да пређу преко, како каже, сталних напада Београда на суверенитет Косова. Харадинај је међу првима Тачија и Мустафу назвао марионетама Србије, пошто су прихватили позив за наставак дијалога.

И други из косовске опозиције сматрају да није време за наставак дијалога и да њиме добија само власт у Србији, због развијања односа са Европском унијом. Покрет Самоопредељење покушаће да преко својих посланика сакупи потписе за сазивање ванредне седнице косовске скупштине, на којој би инсистирали на прекиду дијалога са Београдом.

У штампи на албанском наводи се да наставак дијалога уједињује косовску опозицију чији су представници за данас најавили заједничку конференцију за новинаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво