Пак: Интензивирати разговоре са Приштином, Београд апсолутно посвећен миру

Нема потребе за запаљивом реториком, Србија не жели сукобе и тензије у региону, каже за РТС саветница председника Србије Станислава Пак.

Саветница за медије председника Србије Станислава Пак је, поводом наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу, рекла да очекује да се разговори у циљу нормализације односа интензивирају и да се успоставе директни контакти ради решавања оперативних питања.

Пакова је указала да ће на данашњим разговорима у Бриселу учествовати председник Томислав Николић заједно са премијером Вучићем и да је Србија апсолутно посвећена миру, дијалогу и разговору.

"Нема потребе за запаљивом реториком. Србија не жели сукобе и тензије у региону, што је рекао и председник Николић", истакла је Пакова за РТС.

Каже и да је, уколико тако не буде, Србија спремна да реагује, али и изразила очекивање да до тога неће доћи.

Напоменула је и да очекује да се оперативни проблеми предупреде директном комуникацијом, ако треба и успостављањем "вруће" телефонске линије.

Поводом оцене европских дипломата да је долазак делегација Београда и Приштине на највишем нивоу добар знак, Пакова је рекла да је то знак велике одговорности и да ће све што се договори од стране Београда бити имплементирано.

"Желимо да и Приштина примени договоре", истакла је Пакова напомињући да су до сада договори важили само за Београд, али не и за Приштину, и да се очекује да у наредним данима и они имплементирају договрено.

У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, којој ће, поред премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, присуствовати и председник Србије Томислав Николић и косовски председник Хашим Тачи.

Брисел поздравља долазак представника Београда и Приштине на највишем нивоу, на састанак, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич, оценивши да развој ситуације последњих дана наглашава потребу за појачаном опредељеношћу и ангажовањем обе стране.

Посета Португалији прилика за унапређење економских веза

Станислава Пак је изјавила да је Николићева предстојећа званична посета Португалији добра прилика да се интензивирају билатерални односи и да се унапреди економска сарадња, јер за то постоји велики простор.

Пакова је рекла да су током посете председника Португалији, у среду и четвртак, предвиђени сусрети на највишем нивоу, подсетивши да Србија са том земљом има међудржавне односе већ 135 година и да је прва амбасада отворена пре 100 година.

"Ово је добра прилика да се односи интензивирају. Политичка сарадња је веома добра, а очекујемо унапређење економске сарадње јер за то постоји велики простор, посебно у области аграра, грађевинарства, туризма...", навела је Пакова.

Према њеним речима, постоји намера португалске стране да инвестира у област ветропаркова 200 милиона евра, што је, како истиче, добар сигнал.

Посета председника Србије Португалији ће, указала је Пакова, свакако отворити ново поглавље у односима две земље.

Председнику Николићу ће том приликом симболично бити уручени кључеви града Лисабона, добиће и одликовање за унапређење билатералних односа са Португалијом, док ће Србија добити на располагање и капелу Светог Христа у том граду.

"Португалија подржава Србију у европским интеграцијама и не условљава нас да коригујемо односе са Руском Федерацијом, што је добар знак. Добре сигнале смо од њих добили и поводом мигрантске кризе – да је Србија показала најлепше лице током те кризе и стекла велики углед у Европи", истакла је саветница председника Србије. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи