Јеремић: Нећу дозволити да странци добијају земљиште без тендера

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је вечерас да ће се као председник Србије залагати за забрану продаје пољопривредног земљишта странцима и за то да се земљиште не даје у закуп без адекватне тендерске процедуре.

"Када будем председник Србије, нећу дозволити да Арапи или било који други странци добијају земљиште у закуп без тендера", рекао је Јеремић у разговору са мештанима бачванског села Параге.

Он је оценио и да ниво субвенција у пољопривреди треба да буде подигнут на ниво виши од данашњег, саопштио је ЦИРСД.

Према његовим речима, то је неопходно урадити како домаћи пољопривредници не би били у подређеном положају у региону, али и у Европској унији, где се пољопривреда третира као једна од најзаштићенијих привредних грана.

Он је у Парагама са мештанима разговарао о конкретним решењима за њихове проблеме, посебно у области пољопривреде, пре него што објави председнички програм.

Јеремић је указао на то да је Србија у претходних пет година пропустила да повуче 250 милиона евра бесповратних средстава из европских фондова.

"Једини разлог због чега то нисмо урадили јесте некомпетентност државне администрације да се на организован начин приступи тим одвојеним и доступним средствима", истакао је Јеремић, наводи се у саопштењу.

Он је навео и да Србија има изузетно добре политичке и економске односе са Кином, а извоз пољопривредних производа у ту земљу је 20 милиона долара, док Бугарска извози милијарду долара годишње, углавном пољопривредних производа.

"Ако Србија извози 20 милиона долара, а Бугарска милијарду, а ми имамо боље политичке односе – ту очигледно нешто не функционише", рекао је Јеремић.

Он се заложио и за поништавање Закона о смањењу пензија из 2014. године.

"Једна од првих ствари које намеравам да урадим када постанем председник јесте да покренем све што је у мојој моћи да се опозове неморалан закон о смањењу пензија", рекао је Јеремић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво