Моро: Кључни тренутак за превазилажење прошлости

Амбасадорка Француске Кристин Моро поручила је младима у региону да треба да виде шта их спаја а не шта их раздваја и да је сада кључни тренутак за превазилажење песимизма и огорчености прошлошћу, јер су то, како је рекла, заразне болести.

Говорећи на панел дискусији о Канцеларији за регионалну сарадњу младих, поводом обележавања 54. годишњице Јелисејског споразума у Гете Институту, Кристин Моро је истакла да ће Канцеларија, бити изврстан инструмент за изградњу нових мостова између младих у земљама Западног Балкана.

Канцеларији за регионалну сарадњу младих, која почиње са радом радом у другом тромесечју 2017. пружиће наду за преобликовање живота у овом региону и ставити акценат на то шта они могу да изнедре како би имали бољу будућности, истакла је амбасадорка.

"Ваша будућност је у вашим рукама, вама припада, видите шта вас спаја, а не шта вас раздваја. Ово је кључни тренутак када треба превазићи песимизам, огорченост прошлосцћу, јер то су заразне болести и надам се да им нисте подлегли, јер је то веома далеко самом духу младих", поручила је Моро на панел дискусији.

Амбасадорка ј е навела да су уложени значајни напори да се изграде везе у региону између осталог и кроз заједничке инфраструктурне пројекте који ће допринети унапређењу међусобне сарадње, а такође и у оквиру европских интеграција, које ће, додаје, бити завршене тек пошто земље Западног Балкана уђу у ЕУ.

"Све те везе имају и друштвени смисао, не долази само до размене добара већ и људи, идеја и њихових визија, и то је управо срж филизофије Канцеларије за регионалну сарадњу младих и управо на тим основама је изграђена", рекла је Моро.

Немачки амбасадор Аксел Дитман је говорећи о сарадњи између Француске и Немачке после потписивања Јелисејског споразума казао да су постигнуте конкретне мере, међу којима је и Француско-немачка омладинска канцеларија, која је обезбедила размену преко осам милиона омладинаца.

"То су јако добри примери из којих можете извући корист и закључке у овом региону", рекао је Дитман, приметивши да државници на Балкану такође конкретно сарађују, те да Немачка то подржава у оквиру конференције Западног Балкана, која је почела 2014. у Берлину, настављена у Паризу, а која ће сада бити одржана у Трсту.

Према његовим речима, кључни пројекат у смислу помирења јесте управо иницијатива, која је отпочела, а коју су покренули премијери Србије и Албаније- оснивање Канцеларије за регионалну сарадњу младих.

На Самиту земаља Западног Балкана у Паризу прошле године, представници влада Србије, Албаније, БИХ, Косова, Македоније и Црне Горе потписали су споразум о стварању Канцеларије за регионалну сарадњу младих.

Канцеларији је створена по узору на Француско-немачку канцеларију за младе насталу у оквиру Јелисејског споразума којима је 22. јануара 1963. потврђено француско-немачко помирење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво