Министарство: Пријављивање за додатак у болници по усвајању закона

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да ће пријављивање за родитељски додатак у болници у оквиру пројекта "Бебо, добродошла на свет" заживети након усвајања Закона о финансијској подршци породици у Скупштини Србије, а да до тада све остаје исто и да родитељи неће бити ускраћени.

"Као што смо приликом представљања овог закона у Скупштини Србије у децембру 2016. године и објаснили, до усвајања наведеног закона све остаје исто, односно родитељи неће бити ускраћени ни у једном тренутку", истиче Министарство у саопштењу, поводом питања која је Лига социјалдемократа Војводине јуче упутила Министарству.

Министарство подсећа да је један од циљева пројекта "Бебо, добродошла на свет" да се родитељима омогући пријава за родитељски додатак у болници непосредно након рођења детета, као и да остваре право на повраћај пореза на додатну вредност за купљену храну и опрему за бебе.

"Стога ће просечан износ повраћаја ПДВ-а бити укључен у прву рату родитељског додатка, а самим тим једнак за све бебе. Овај износ ПДВ-а ће бити исплаћен свим родитељима који поднесу пријаву за родитељски додатак, не само родитељима који су скупљали рачуне", наводи се.

Министарство наводи да је према плану одређеном пројектом "Стоп Бирократији", предвиђено да ова врста помоћи родитељима зазжви након усвајања Закона о финансијској подршци породици у Скупштини Србије.

Користи које ће грађани имати од ове мере су уштеда времена, једноставнија процедура пријаве и финансијска помоћ у првим данима живота њихове бебе.

Лига социјалдемократа Војводине затражила је од Министарства државне управе и локалне самоуправе информацију када ће бити омогућено пријављивање за родитељски додатак у породилиштима.

ЛСВ у саопштењу подсећа да је ресорно министарство приликом представљања пројекта "Бебо, добродошла на свет" најавило родитељски додатак који би требало да надокнадни досадашњу праксу враћања пореза на додату вредност за беби опрему.

Од укидања поврата ПДВ-а на беби опрему, до усвајања Закона о финансијској подршци породици са децом на који се чека од 2014. године, младим родитељима остаје дилема да ли могу, када и како да рачунају на финансијску помоћ у првим данима живота њихове бебе, наводи ЛСВ у саопштењу које је потписала Чланица ГО Ана Патаки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво