Вучић и Звиздић: Економска сарадња и повезивање земаља у фокусу

Премијер Александар Вучић је истакао да у наредне четири године трговинска размена Босне и Херцеговине и Србије може да се повећа на две милијарде. Премијер је поновио да се Србија неће прикључити санкцијама Милораду Додику јер не доносе решење. Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић истиче да су дијалог и разговор једини начин за унапређење односа БиХ и Србије.

Александар Вучић је на конференцији за медије, након састанка и свечаног дочека председавајућег Савета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића, истакао да је веома задовољан односима БиХ и Србије.

"Разговарали смо у четири ока и о политичкој ситуацији и мислим да је важно да људи у обе земље, и они који живе у тим земљама, и Срби и Бошњаци и Хрвати, знају да смо искрено опредељени за мир, сарадњу", рекао је премијер.

Ако код некога постоји бојазан од било каквог наставка политичких сукоба који би се завршили на још лошији начин, у име Владе Србије кажем да ћемо дати све од себе да ту путању окренемо у супротном смеру, каже Вучић.

Према његовим речима, Србија има добре односе са БиХ и они се огледају у трговинској размени.

"БиХ је трећа извозна дестинација за Србију, сваке године имамо увећање. Рекордна је била 2015. година са милијарду и 441 милион евра. Имамо раст и увоза и извоза. Ми смо тиме задовољни и сматрамо да у наредне четири године можемо да повећамо трговинску размену на две милијарде, што би за обе земље значило да будемо први партнери", истиче Вучић.

Додаје да је са Звиздићем разговарао о много конкретних ствари, о питању сукцесије и разграничења.

"Деведесет и седам одсто је договорено, о четири тачке се још нисмо договорили, али ће се наћи наше комисије да се договоре о томе", каже премијер додајући да је разговарано и о комуникацији и путној инфраструктури.

"Очекујемо одлуку парламента БиХ о ауто-путу. Радимо Коридор 11, од Пожеге до Ужица, од Ужица до Котромана нам остаје, а тиме смо нашу деоницу завршили. Остаје део до Сарајева и то треба БиХ да уради. За нас је важно да тиме што брже и једноставније спојимо Београд и Сарајево, да увећамо економску размену", каже премијер додајући да је оформљен комитет за модернизацију пруге Београд–Сарајево.

Према његовим речима, Србија је спремна да о том питању разговара и позове представнике ЕУ и све земље које учествују у формату Берлинске конференције.

"Формираће се тим за санацију 12 мостова између Србије и БиХ, то је око 6.600.000 евра. Ускоро се у Мостару одржава велики сајам, на који сам позван. Ми ћемо тамо направити посебан састанак наших наменских индустрија", напомиње премијер. 

То је добра вест, каже, јер муницију и оружје можемо другима да продајемо.

"Наравно, никоме не пада на памет да то користи овде, али да продајемо другима то може да буде велики и значајан посао", поручио је српски премијер. 

Додаје да постоји идеја да се направи Валтеров пут.

"Пошто држављанима Кине не треба виза за Србију, да им БиХ да 72 сата улаз. У Саудијску Арабију заједно одлазе представници Србије и БиХ. То су добре вести и на тај начин би требало да решавамо проблеме и тако да боље живимо", истиче премијер.

Србија, како каже, подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ.

"За нас то никада није било спорно. Мислим да се Србија веома одговорно и коректно понашала. Наш витални интерес је да приближавамо људе, и да они разумеју да у стабилности и миру можемо да напредујемо и да планирају будућност за децу. Договорили смо се за подршку у међународним организацијама", указује премијер.

Премијер истиче да ће регион Западног Балкана у наредних 20 година имати троструко већи привредни раст него Западна Европа, те поручио да не треба да се стидимо што припадамо Западном Балкану.

"Уопште не треба да се стидимо ни одакле смо, ни ко смо, ни да припадамо Западном Балкану. Ми ћемо одавде бити већи извор раста него што је Западна Европа у наредних 20 година и имаћемо значајно већи раст, па и троструко већи и бићемо носилац раста на европском континенту – и то је оно што прогнозирају ММФ и Светска банка", рекао је Вучић.

Како је навео, то је све у складу и са разговорима које имамо са Кином, Русијом, са Европом и Америком и са свима другима, при чему је истакао потребу стварања што већег тржишта и брисања граница и усклађивања такси и пореза "како нам камиони не би стајали сатима на границама".

Вучић је у том смислу поменуо ауто-пут Београд–Сарајево, који ћемо, како је навео, градити и сами, уколико нам Европа не помогне.

По завршетку тог пројекта до Требиња би се стизало за три и по сата, до Сарајева и за мање, рекао је Вучић и додао да би повезивање централне Србије са БиХ, те источне Херцеговине и источне Босне, много значио и Бошњацима, који ће тако имати ближу везу са Сарајевом...

"Када причамо о економији, причамо о повезивању и сваки од тих путева и ауто-путева је својеврстан мировни пројекат", закључио је премијер.

Звиздић: За БиХ и Србију најважнији развој економских односа 

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић рекао је да је делегација БиХ са посебним задовољством прихватила позив за посету Влади Србије.

"Сматрамо да су дијалог и разговор, као начин за тражење решења први и једини инструмент на бази којег можемо унапредити односе БиХ и Србије и укупне регионалне односе", напомиње Звиздић и додаје да ће тај начин сарадње бити у фокусу нашег деловања.

Звиздић истиче да ће 2017. година бити обележена са више посета јер, додаје, постоји много значајних тема због којих се треба сусретати.

"Неколико тема је било у фокусу разговора и оне ће остати у фокусу деловања. С обзиром на скоро исти спољнополитички приоритет, а то је ЕУ, Србија може да нам помогне у преносу знања и искустава на путу интеграција", напомиње Звиздић.

Према његовим речима, за две државе најважнији је даљи развој економских односа.

"Србија се налази међу три најважнија партнера БиХ, са великим обимом размене, што говори о квалитету производа, али и да нашу сарадњу можемо унапредити. Основу представља инфраструктура, енергетска и путна, и о томе смо детаљно разговарали", напомиње Звиздић.

Како каже, ускоро ће БиХ одредити која је траса да се повежу главни градови Србије и БиХ.

У исту раван, додаје, ставља се и повезаност Сарајева и Београда железницом, како би се унапредио промет људи и капитала.

"Динамика развоја је успорена осим ако заједно наступамо или ако наше тржиште представимо као јединствено. Очекујемо да нам у овом тренутку, који је обележен непријатном реториком, помогну политичке и верске и све друге елите како би нам се отворила врата у региону", напомиње председавајући Савета министара БиХ.

Вучић о санкцијама РС: Никад више блокаде међу Србима

Премијер је поновио да се Србија неће прикључити санкцијама Милораду Додику јер не доносе решење.

"Постоји одлука у српској влади, која је више прећутна и одлука између различитих представника српског народа који живе у РС, Србији и другим деловима у региону, да нам се никада не понови време из деведесетих када смо једни другима постављали блокаде на Дрини. Можемо да будемо овакви или онакви, то се у будућности неће поновити", рекао је Вучић.

Премијер је то рекао упитан да прокоментарише наводе медија да ће немачка влада, заједно са партнерима из ЕУ, разговарати о увођењу европских санкција против председника РС.

Вучић је рекао да Србија не жели да се меша у унутрашње односе БиХ, да поштује БиХ као државу и РС као ентитет у БиХ.

"То је фер и коректан однос и ја мислим да овакав став никога није изненадио", рекао је Вучић и додао да је и немачкој канцеларки Ангели Меркел, на њено питање зашто не подржава санкције Додику, одговорио исто.

Вучић је рекао да многи људи због емоција не разумеју значај опредељења за мир и стабилност, да им то звучи празно, али да се иза тога крије безброј дела који се морају прећутати како би се мир обезбедио.

Премијер је додао и да пред званичницима из Сарајева не жели да критикује Додика, као што ни пред Додиком не говори ништа ружно о њима.

Председавајући Савета министара БиХ је, одговарајући на исто новинарско питање, рекао да нико у БиХ није срећан што се лидер једне од највећих политичких странака налази на црној листи једне од најзначајнијих земаља на свету јер то није добра порука ни за инвеститоре, али да је до тога довело перманентно антидејтонско деловање.

"Очекујем да ће то бити добра порука за све у БиХ и да ће лидери који су то радили променити своју реторику, окренути се животним питањима, дијалогу и европском развоју БиХ", рекао је Звиздић.

Додао је да се у БиХ договором и дијалогом решавају сви проблеми и да не постоје институционалне назнаке о доминацији било ког народа.

"Свака друга прича о угрожавању надлежности или индиције ка промени статуса РС немају утемељење", навео је Звиздић, додајући да се у БиХ поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ и да "свако ко перманентно ради на угрожавању таквих циљева у једном тренутку доживи статус санкција, као што је био случај са Додиком".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи