Дојче веле: Звиздић у Београду, прилика за побољшање односа

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и шеф дипломатије Игор Црнадак, који бораве у заничној посети Београду, састаће са премијером Србије Александром Вучићем, што аналитичари оцењују као прилику за побољшање односа двеју држава, које описују као компликоване.

Аналитичар Европске иницијативе за стабилност Аднан Ћеримагић за Радио Дојче веле каже да су тренутни односи Србије и БиХ компликовани, и иду, како каже, чак и у крајности.

„Од тешких речи и надмудривања, претњи и бескрајних расправа о прошлости, до позива на истинско помирење, па чак и оживљавање братства и јединства", навео је Ћеримагић. Он верује да ће у наредном периоду сарадња потиснути негативну политичку реторику.

„Било би наивно очекивати другачије. Интерес грађана БиХ и Србије сигурно није повратак у деведесете, већ мир и стварање услова за снажнији друштвени и привредни развој", каже Ћеримагић.

Подсећа да актуелне владе БиХ и Србије деле заједничку визију будућности у пуноправном чланству у ЕУ.

Чињеница је да расположење грађана у земљама чланицама ЕУ према даљем проширењу опада. Прошлогодишње истраживање је показало да у 14 од 28 земаља чланица више од половине испитаних не жели даље проширење ЕУ. Вести о свађама, сукобима и негативним политичким корацима међу земљама Западног Балкана иду у корист негативних трендова, па би бољи односи БиХ и Србије послали позитивну слику о земљама региона и помогли у борби против европског негативног става о проширењу", истиче Ћеримагић.

Ситуацију, међутим, додатно компликује неспособност регионалних лидера да се одмакну од рушилачке и назадне политике деведесетих, на шта упозорава и директор београдског Центра за регионализам Александар Попов.

„"Ми сада имамо шизофрену ситуацију коју карактеришу две политике. Једна је регионална политика премијера Александра Вучића, а друга председника Томислава Николића. Премијер се барем трудио да неким гестовима и изјавама не компликује односе, него да колико-толико допринесе релаксацији односа између Београда и Сарајева. Зато верујем да ће и предстојећи сусрет Звиздић–Вучић у Београду допринети унапређењу односа."

Попов подсећа да је Вучић отишао у Сребреницу и покушао да утиче на Милорада Додика пред референдум у Републици Српској.

„С друге стране, Томислав Николић је и раније давао неке изјаве које нису баш доприносиле нормализацији односа, да и не спомињем ове последње из Бањалуке са обележавања дана РС када је говорио да је његов сан 'уједињење српских земаља'. Такве тврдње, политике наоружавања у регији, али и изјаве о могућим оружаним сукобима онеспокојавајуће делују на грађане", каже Попов за Дојче веле.

У новембру 2015. године Влада Србије и Савет министара БиХ одржали су прву заједничку седницу на којој је разматрана сарадња у области пољопривреде и заштите околине, рударства и енергетике, трговине, туризма, унутрашњих послова, европских интеграција и одбране.

Тада су потписани Протокол о сарадњи у тражењу несталих особа, Меморандум о разумевању у подручју телекомуникација, Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, као и Споразум у подручју заштите животне средине и одрживог развоја.

Иначе, на позив председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, у Сарајево би у фебруару требало да отпутује српски председник Томислав Николић. Прихватајући позив крајем 2016. године, Николић је рекао да Србија жели да унапреди сарадњу са БиХ и негује специјалне везе са Бањалуком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи