Вучић: Наставак дијалога у уторак, у Брисел идемо на највишем нивоу

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће наставак разговора са Приштином бити настављен у уторак у вечерњим часовима, а да ће Србију поред њега представљати и председник Томислав Николић. Истиче и да је јутрос на састанак позвао в. д. директора ЕПС-а Мирослава Грчића због увећаних рачуна за струју и напомиње да ће неправда бити исправљена. Премијер наглашава да ће једна од кључних тема у 2017. години бити побољшање стања у здравству.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да ће у уторак под покровитељством Федерике Могерини бити настављени разговори са Приштином.  

"Србија ће бити представљена на највишем нивоу, ићи ћемо председник Николић и ја као председник Владе. Мислим да ће Албанци довести своје највише представнике и надам се да ће бити довољно разума и рационалног приступа да се никада више не понови доношење оружја и оруђа у средине насељене Србима да би се тиме показали мишићи", каже премијер. 

Додаје да је за Србију најважније да се избегну сукоби и даље провокације.

"Верујем да ћемо имати успеха, да ће разговори бити успешни. Много труда и рада ћемо уложити да се обезбеди економски сигурна будућност за грађане у Србији", истиче Вучић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да неће бити једноставни разговори у уторак, да се полази са две супротстављене премисе – они да је Косово независно, ми да је део територије Србије, и да је тешко да се дође до заједничког закључка али да он мора бити постугнут да се оружје не употребљава.

Наводи да сви причају и да су правили причу око воза, али да нико није обратио пажњу на довођење тешког оружја и оруђа те оценио да је све то било организовано, али и подвукао да Албанци нису ни видели тај воз и након што је заустваљен довели специјалне јединице на север Косова и Метохије.

Како је рекао, све да су Албанци користили индијанске трикове и стављали уво на шине, тај воз нису могли ни да чују ни да виде.

На примедбе да је то што је писало на возу Косово је Србија провокација, Вучић је рекао да у томе не види провокацију, а подсетио да је застава "Велике Албаније" донета у Београд и тада је речено што смо се толико насекирали због тога.

Премијер је додао да ми нисмо због тога износили оружје, али они јесу 17 оклопних возила и специјалне јединице чисто етнички састављене од Албанаца.

Када им то кажете они кажу "браво што си сачувао мир" додао је Вучић, али и подвукао да многи политичари "причају глупости" у вези са споразумом из Брисела.

Он је објаснио да се јасно види да полицијске јединице на северу Косова и Метохије морају да буду састављене у складу са етничким саставом те да то важи и за специјалне јединице, а не да се шаље РОСУ са 100 одсто Албанцима у њој.

Како је рекао, срећан је што је избегнут сукоб, иако су, каже, неки желели да га испровоцирају.

Вучић је рекао да у Брисел идемо да покушамо да се договоримо, да и једни и други учине неки уступак.

Премијер је подвукао да је захвалан шефици европске дипломатије Федерики Могерини као и немачкој канцеларки Ангели Меркел са којима је имао одвојене разговоре и додао да након тих разговора мирније гледа на ситуацију, бар краткорочно, на западном Балкану.

"Скандал са рачунима за струју се неће поновити"

Премијер је на конференцији за новинаре саопштио и да је јутрос на разговор позвао в. д. директора ЕПС-а Милорада Грчића, јер је примио 104 писма грађана који су послали своје увећане рачуне за децембар.

"Тражио сам од својих људи да ми доставе информације. Могуће је да рачуни буду увећани за пет, 10 одсто, али је немогуће да буду увећани за 100 или 150 одсто. Милорада Грчића сам позвао на разговор и установили смо неправилности у раду", напомиње премијер. 

Каже да ће се водити и посебна истрага других државних органа.

"Грчић је упозорен и данас ће упознати јавност о мерама ЕПС-а. Грађанима који су већ платили увећане рачуне, биће враћен новац. Вероватно ће бити мањи рачуни за фебруар и март, видећемо како ће то да се уради. Надлежни органи ће спровести истрагу, нико не може зато што седи у топлој соби и мрзи га да ради да измишља цену струје за 5, 10 или 15 посто становника Србије зато што му је тако пало напамет. Тај скандал неће никада више да се понови и ту причу смо данас завршили", каже Вучић.

Премијер је рекао да је очигледно да поједина бројила нису ни очитавана, наводећи да нико не може да измишља цену струје и повећава рачуне.

""Па шта сте очитавали. Кога лажете да је то могуће? Хајде сада лепо на посао па народу вратите паре или ће народ за толико мање да плати у фебруару и марту и крај приче", каже премијер. 

Истиче да ће одговорни да одговарају и захваљује грађанима што су знали да држава неће дозволити неправду и да ће узети ствар у своје руке.

"Здравство тема којом ћу се лично бавити ове године"

Премијер је изјавио да ће једна од кључних тема у 2017. години бити побољшање стања у здравству и најавио набавку сајбер ножа као и три ангиосале, а за два месеца завршетак Клиничког центра у Нишу.

"Влада је за Клинички ценар у Нишу издвојила 35 милиона плус 15 милиона евра за опремање. Најмодернија изградња, најмодернија опрема, 50 милиона евра за један изванредно, модерно опремљени Клинички центар у Нишу", објашњава премијер Србије. 

Каже да ће ове године почети изградња потпуно нових клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

"Само Клинички центар у Београду, зграда са опремањем коштаће 122 милиона евра – 92 милиона грађевински радови, 30 за опремање. Нови Сад у априлу – 32,6 милиона евра за грађевинске радове, плус 15 милиона за опремање. Крагујевац у септембру – 29 милиона евра за грађевинске радове, 15 милиона за опремање. Тако нешто нисмо урадили претходних 70 година", прецизира премијер. 

Каже да се у наредне две недеље расписује тендер за шест до осам нових акцелератора који коштају 15 милиона евра и биће расподељени у Београду, Нишу, Крагујевцу и Кладову.

"Влада је у 2016. већ набавила четири нова акцелератора - два су у Нишу, један је у Крагујевцу, један у Београду и за то смо издвојили 700 милиона динара. Захвалан сам на чињеници да смо за мали новац успели да набавимо гама нож заједно са кућом по принципу 'кључ у руке' и до сада смо извршили 800 захвата. Тиме се лечи тумор на мозгу и нисмо морали да шаљемо наше људе у Истанбул као што је био случај раније", напомиње премијер.

Каже и да ће у току ове године бити набављен сајбер нож који производи једна или две фирме у свету.  

"Планирамо набавку три ангиосале, то је када човек има срчани удар да одмах може да уђе у салу и да лекари у тих првих сат времена покушају да га спасу. У плану је куповина девет скенера вредности 450 милиона динара, две магнетне резонанце и 10 рендген апарата укупне вредности 1,1 милијарду динара", објашњава Вучић. 

Како је рекао, у претходној години је набављено 85 амбулантних возила, а ове године ће бити набављено још 25 нових возила.

"У 2012. смо издвојили само 130 милиона динара, а пре тога нисмо ништа издвајали за лечење деце од ретких болести. У 2017. смо предвидели чак 1,1 милијарду. Ни то неће бити довољно да излечи сву нашу децу али је корак од седам миља, нешто што не можете ни у Америци себи да приуштите", истиче премијер.

Каже да се у Универзитетску дечју клинику у Тирошовој, реконструкцију старе, улаже пет милиона евра, али да је у плану и изградња потпуно нове клинике "Тиршова 2" са комплетном опремом која ће коштати 52 милиона евра.

"ГАК Вишеградска, реконструкција постојеће зграде са набавком опреме, коштаће 7,5 милиона евра. Клиника за педијатрију КБЦ Земун 3,5 милиона евра, а Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" – 15 милиона евра плус процењена вредност за нову опрему је нешто више од два милиона евра", прецизира Вучић.

Каже да ће се у КБЦ "Драгиша Мишовић" већ следеће недеље радити цео један спрат.

"Седам година већ 'Драгиша Мишовић' не ради на начин како је функционисао после намештеног пожара који и даље надлежни органи не могу да установе, пошто је неко хтео да сакрије своје лоповлуке, пљачке и друго. После седам година први спрат ће бити урађен у наредних 15 дана, а даље настављамо са комплетном реконструкцијом КБЦ 'Драгиша Мишовић'", напомиње Вучић. 

Каже да реконструкција и доградња постојећег објекта Ургентног центра КЦ Србије, као и опрема, коштају 3,9 милиона евра. Додаје да Клиника за неурохирургију укупно кошта 12 милиона евра. 

Додаје да је 140 домова здравља обновљено, али и обезбеђен бесплатан епидурал за породиље у Нишу.

"Важно озбиљно сагледати позиције БиХ и Србије и заједничку будућност"

Александар Вучић каже да ће са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Београду разговарати о важним питањима за две државе, истичући да је важно разговарати о заједничкој будућности.

Каже да ће већ вечерас имати неформалну вечеру са Звиздићем, те да ће разговарати о многим важним питањима.

"Увек конкретно разговарамо, некад је за нешто потребно пола године, некад пет, али увек је добро да разговарате", рекао је Вучић и додао да је зато захвалан Денису Звиздићу што долази у Београд.

Он је навео да је важно да се озбиљно сагледају позиције БиХ и Србије и заједничка будућност, иако, каже, многи не мисле тако јер немају шири поглед упрт у будућност.

"Срби и Бошњаци морају да имају договор, али и сви остали, о томе како да функционишу у будућности, да све решавамо дијалогом, а затим и надоградимо сарадњом у образовању, култури, спорту", рекао је премијер.

Упитан да коментарише Иницијативу СДС из Бањалуке о упућивању декларације о привржености Дејтонском споразуму, Вучић је рекао да Србија подржава спровођење тог споразума, али да неће да се меша у унутрашње прилике у РС и БиХ.

"Има оних у Србији који све знају, па нека они на тај начин коментаришу", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија посвећена очувању Дејтонског споразума, да је обавезана на то, те да верује да је тај споразум донео мир у БиХ. 

Број коментара 105

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво