Амандмани посланика ЕП – подршка отварању поглавља са Србијом

Посланици Европског парламента поднели су укупно 325 амандмана на нацрт извештаја о Србији, а велики број парламентараца тражи отварање свих технички припремељених поглавља у преговорима са Србијом и позива Србију на ефикаснију примену реформи у области владавине права, као и договореног у дијалогу са Приштином.

На текст известиоца ЕП за Србију Дејвида Макалистера ове године поднето је 103 амандмана више него што је то био случај са "са рекордних" 222 амандмана поднетих на прошлогодишњи извештај о напретку Србије на путу ка чланству у ЕУ.

Овога пута највећи број интервенција посланици Спољноплитичког одбора Европског параламента уложили су на делове извештаја који се односе на нормализацију односа Београда и Приштине, стању у области правосуђа, медија и борбе против корупције у Србији, као и на односе Србије са Русијом.

Велики број посланика ЕП кроз своје амандмане, у које је Танјуг имао увид, позива ЕУ да отвори поглавље 26 у преговорима са Србијом као и "остала технички спремна поглавља''.

Наглашава се чињеница да напредак у преговорима Србије са ЕУ у великој мери зависи од напретка у поглавиљима које се односе на владавину права и нормализацију односа са Косовом.

Европски парламентарци овога пута појачано инсистирају на ефикасној примени договореног у дијалогу Београда и Приштине, а на првом месту траже што брже формирање Заједнице српских општина.

Када су у питању унутрашње реформе у Србији, европски парламентарци најавише пажње су посветили инсистирању на независном правосуђу, борби против корупције, транспарентном финасирању политичких странака и изборних кампања.

У око 20 амандмана говори се о неопходности гарантовања независности медија, слободе изражавања и заштити новинара у Србији.

Од власти у земљи тражи се да омогуће несметано функционисање и пруже пуну подршку раду независних тела у земљи.

Представници Спољнополитичког комитета ЕП кроз своје амадмане похвалили су Србију за опхођење према мигрантима.

Потпредседница ЕП Улрике Луначек каже да је Србија урадила "више за мигранте него многе земље чланице ЕУ".

Луначек је указала и на "нехумане услове" у којима се тренутно многи мигранти налазе на територији Србије и позвала Европску комисију да помогне у решавању тог проблема.

Као и прошле године, велики број амандмана европских посланика говори о неопходности усклађивања спољне и безбедносне политике Србије са ЕУ, у првом реду када је реч о односима са Русијом.

Као што се и очекивало, посланици ЕП из редова хрватских представника у својим амандманима највише су инсистирали да у текст будуће резолуције о Србији уђу захтеви који се односе на примену закона о заштити права мањина, али и укидање одредби српског закона о јурисдикцији за процесуирање ратних злочина почињених на територији бивше Југославије.

Својим амандманом хрватска представница у ЕП Ружа Томашић позива Србију да "Хрватској достави податке о несталима и врати отето културно благо".

Истовремно, хрватски посланици предлажу да у текст резолуције о Србији уђе и део који говори о неопходности "решавања билатералних питања што раније у приступном процесу, а у складу са преговарачким оквиром".

Међу осталим темама којима су се парламентарци бавили у својим амандманима на нацрт извештаја о Србији нашле су се и оцене "назадовања" у сарањи Србије са Трибуналом у Хагу, али и коментари на последња дешавања око заустављања воза који је из Београда кренуо ка Косовској Митровици и хапшење бившег премијера Косова и једног од вођа ОВК Рамуша Хардинаја по српској оптужници.

Током наредних месец дана унутар ЕП усаглашаваће се поднети амандмани са текстом извештаја Дејвида Макалистера.

Спољнополитички одбор Европског парламента требало би 27. фебруара да гласа о компромисном тексту који би требало да буде изгласан у форми Резолуције о Србији на пленарном заседању Европском парламента у марту у Стразбуру.

Резолуције ЕП су правно необавезујући документи који имају одређену политичку тежину, јер шаљу политичку поруку и препоруку ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара