Забринутост у ЕУ, расправа због растуће затегнутости на Балкану

У Европској комисији се сматра да је "неодговорни и безразложни" инцидент с возом изазвао затегнутост између Београда и Приштине, а Европски парламент је одлучио да одржи расправу због "забрињавајућег пораста напетости" у региону последњих недеља.

Званичници у Европској комисији наводе да је зато било врло потребно да висока представница ЕУ Федерика Могерини сазове ванредно идућег уторка сусрет премијера Србија и Косова, утолико пре што су, како је речено, "несрећна епизода с возом" и неразумљиве претње неким сукобима изазвале прилично незадовољство у дипломатским канцеларијама чланица ЕУ.

За уторак је сазвана и расправа у Спољнополитичком одбору ЕП на тему "Западни Балкан: Стабилност региона и његова будућност морају однети превагу над свађама из прошлости".

Више посланика тог одбора Европског парламента је затражило ванредну расправу, а у име групе либерала словеначки посланик Иво Вајгл је издао посебно саопштење у којем подвлачи "узнемирење због нарастајућих затегнутости на Западном Балкану" и позива вође западнобалканских земаља да "одиграју нужну одговорну улогу за очување стабилности региона и да се усредсреде на реформе и поступак који води укључивању у ЕУ".

Вајгл је у изјави агенцији Бета у Бриселу рекао да су "недавне изјаве појединих руководилаца у региону крајње забрињавајуће и никако се не могу гурнути у страну и оправдати због предстојећих изборних кампања" или сличних разлога.

Словеначки посланик у Европском парламенту је посебно истакао да сви трагични догађаји из протеклих четврт века на подручју бивше Југославије говоре да и мањи, наизглед безначајни инциденти, запаљиве изјаве и потези лако могу да доведу до неочекиваних сукоба.

"И сад је било довољно да опали једна пушка и неко, не дај Боже, буде убијен, па да букне тежи сукоб и онда је све прекасно", упозорава Вајгл, бивши шеф словеначке дипломатије.

Рекао је да "нико не верује да, рецимо, српски председник Томислав Николић заиста жели неки рат" кад изјављује да би послао војску на Косово "ако би тамо били убијани Срби", нити догађаји око прославе дана Републике Српске, постављање неоусташких плоча у Јасеновцу, организовање македонских албанских партија у Тирани, покушај "пуча" у Подгорици, говоре да се баш спремају сукоби, али се у Европском парламенту мора јасно о томе расправити.

"Србија је држава од централне важности у региону, сви то у ЕУ знају и подржавају њен напредак, па зато има и посебну одговорност да својом политиком утиче на регионалну стабилност", рекао је Вајгл.

Вајгл: У Македонији затегнута ситуација 

На питање како гледа и на развој у Македонији, будући да је извештач за ту земљу у Европском парламенту, Вајгл је рекао да је тамо "крајње затегнута и нејасна политичка ситуација" око решавања дуге политичке кризе и формирања владе.

Рекао је да је био врло незадовољан изостанком реаговања ЕУ и затражио од високе европске представнице Могерини да осуди што је премијер Еди Рама у Тирани организовао платформу македонских албанских партија које траже озбиљну промену устава и нови положај за Албанце у Македонији.

У саопштењу у име либералне групе у Европском парламенту он је навео да "сви регионални и европски руководиоци морају одлучно жигосати све националистичке и ратоборне поруке".

"Не видим зашто Николић може да даје такве изјаве, а (српски премијер Александар) Вучић се онда чуди откуд је Приштина послала специјалну полицију да заустави воз", каже словеначки посланик у Европском парламенту.

У саопштењу, датом у име групе либерала, подвлачи се да "подјаривање старих расправа из прошлости неће Западном Балкану помоћи да напредује ка ЕУ" и наглашава да "темељна права и слобода медија морају бити очувани, а тежње ка ауторитарној власти зауздане".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи