Додик: Нећемо да се опредељујемо, интересује нас стабилна Србија

Република Српска нема намеру да се опредељује за било коју страну на предстојећим председничким изборима у Србији, рекао је председник РС Милорад Додик, који сматра да на тим изборима треба да победи кандидат кога предложи владајућа странка, која има доминантан утицај у бирачком телу.

"Нисам судија. (Томислав) Николић је човек који је добро обављао своју дужност и немам ништа против да остане. Исто тако сматра да странка, која у Србији има доминантну подршку и кандидат кога она предложи, има шансе да успе", рекао је Додик за ТВ Прва.

Додик каже да РС нема намеру да се опредељује на ову или ону страну. "Нас интересује јака и стабилна Србија", рекао је.

Упитан да коментарише изјаву министра безбедности БиХ Драгана Мектића да ће на изборима подржати Вука Јеремића, Додик каже да је није чуо, али је тумачи као "јефтин покушај додворвања".

Србија је за Републику Српску и људе који у њој живе важнија него за Србе који живе у Србији, објашњава Додик и додаје да Срби у РС имају посебну емоцију према Београду и свему што се тамо дешава:

"Као политичару и председнику РС веома ми је стало да са властима у Србији имам добре односе. То смо гајили кроз различита времена, са Милошевићем на почетку…, затим са Ђинђићем, Коштуницом, Тадићем…”".

Сада, каже Додик, има добру сарадњу са председником и премијером.

"У овом времену можда садржајно најквалитетнији однос имамо са Србијом. Сви они показивали су интерес за РС и да се она одржи. Став Србије је да подржавју Дејтон и територијални интегритет БиХ и да подржавају договор у систему Дејтона", каже Додик.

Председник РС истиче добру сарадњу са председником Николићем.

"Са Николићем и оним што је он чинио у овом времену јасно је исказан његов однос према РС и ми то овде доживљамо и ја лично као израз бриге за саму РС", рекао је председник РС.

Вучић је, истиче такође Додик, помогао реализацију многих пројеката који сада живе:

"Пет догађаја из националне историје Срба истог дана се заједнички обележавају и то је нешто што нама одговара и ми то ценимо. Ја имам позитивну перцепцију и Николића и Вучића и онога што ни раде."

Посебно је поменуо да је Вучић својим ауторитетом омогућио да Поштанска штедионица купи обвезнице које је РС емитовала, јер тада су, како је рекао, Бањалуци биле потребне паре, које враћа.

"Тражићу ревидирање одлуке о санкцијама"

Додик је најавио да ће од нове америчке администрације тражити ревидирање одлуке о санкцијама које му је увела одлазећа администрација Барака Обаме и очекује да ће то бити позитивно решено.

"Наравно да нова администрација има важнија посла него што су санкције према Додику, али је чињеница да је ова одлука дошла као последица ароганције администрације САД која практично већ сутра одлази у историју", рекао је Додик који санкције тумачи више као "показивање мишића" него што је таква одлука реална.

САД су морале да опавдају свој неуспех у БиХ на неки начин и тражили су изговор за то, тврди председник РС.

БиХ, према његовим речима, једино може насиљем да се гради и да се одржи. Огроман је, каже, интернационализам Америке овде присутан више од 20 година.

"Управо су они (САД) ти који су креирали Дејтонски споразум, а први су почели да га руше. Све оне који се у прошлости нису слагали са тим њиховим начином они су санкционисали", навео је и истакао да је моћ САД неспорна, али да, ипак, морају да признају да су неке ствари овде радили погрешно.

Да није било позива да иде на инаугурацију изабраног председника САД Доналда Трампа не би, уверен је, било ни санкција.

"Поштујемо Дејтонски споразум"

Све је, према његовим речима, почело од тога, а онда се наставило притиском да одустане од доношења закона о Уставном суду и да престане да напада високог представника Валентина Инцка.

"Ми хоћемо и поштујемо Дејтонски споразум. Од нас траже да поштујемо дух споразума, а ја кажем да поштујем слово, а не дух. И онда сам ја тај који га крши, а они који тумачењима руше споразум, они су добри", констатује Додик.

Верује да ће нова администрација донети нову политику која ће релаксирати проблем и дати право људима да одлучују.

Говорећи о америчким притисцима, Додик је испричао да су му представници САД неретко на затвореним састанцима претили.

Говорили су му да ће и његова породица и он видети шта је снага и моћ САД.

"Моћ Америке је огромна и то је несумњиво. Упозоравали су ме на многе ствари… Они све могу да ураде. Али достојанство не може да се доводи у питање", навео је председник РС.

Испричао је и да су га представници САД терали да пристане да БиХ има једног председника, уместо трочлано Председништво, те да Република Српска промени назив.

Амерички амбасадор му је, каже, својевремено тражио да сруши цркву у Поточарима само зато што иритира муслимане.

"Одговорио сам му да нисам рушио џамије па нећу ни цркве, а онда је сутрадан дошло саопштење да сам некооперативан", навео је.

Додик тврди да не страхује да ће се европске државе повести за примером САД. Не мисли ни да ће санкције бити уведене Републици Српској.

Потврдио је да је о санкцијама разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, чији став о неувођењу санкција према њему, сматра рационалним приступом.

Нема говора о сецесионизму

Додик је поновио да не сматра да БиХ може да буде држава, али тврди и да нема говора о сецесионизму, већ да ће се та држава сама урушити.

Подсетио је да ће његова владајућа СНСД наредне године иницирати утврђивање докле се дошло са применом Дејтонског споразума. Не искључује могућност да након тога странка покрене иницијативу за мирни разлаз са БиХ.

"РС је једина одржива прича овде. Све друго насиљем држе, пре свега, САД", рекао је Додик.

Не слаже се да у РС постоје тензије и да је тај ентитет фактор нестабилности у региону.

"Ово су сасвим нови односи, а ја никада нисам позивао ни на какав сукоб", рекао је Додик.

Не слаже се ни да су изјаве о референдуму запаљииве, како то преносе медији, већ је то нешто што не одговара муслиманима.

"Поштујем Русију"

Упитан ко му чува леђа, Додик каже да то није Русија, већ да би пре то могла да буде нека западна држава.

Русију, каже, поштује и поносан је што два пута годишње може да се сретне са њеним лидером Владимиром Путином, иако РС нема међународно признање.

Важним сматра да РС буде увек и свуда присутна и примећена.

Опет ће, најављује, ићи у Москву чим му се за то буде указала прилика.

На питање о чему прича са Путином, Додик каже да су то теме које не могу ни да се замисле.

Последњи пут је са Путином био уочи референдум о Дану РС, али то није била тема њиховог разговора.

Поносан је на то што се Дан РС обележава већ 24 године и не жели, каже, да га једног дана његови унуци, који навијају за репрезентацију Србије, једног дана када схвате где живе, питају зашто је пропустио да уради неке ствари.

"И волео бих да РС има своју репрезентацију. Зашто ми не можемо да направимо репрезентацију", запитао је Додик, а на питање за кога он навија, одговара: "За Србију. Увек за Србију".

Није му сметало, тврди, то што премијер Вучић и потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић нису били на обележавању Дана Републике у Бањалуци.

Битно му је, каже, да је Србија увек буде заступљена на највишем нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи