Могерини: Следећи састанак Београда и Приштине 24. јануара

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је Београд и Приштину на састанак на високом нивоу 24. јануара у Бриселу, у оквиру дијалога уз посредовање Европске уније.

"Развој догађаја последњих неколико дана истакао је потребу за повећаном посвећеношћу и ангажовањем две стране кроз дијалог", наводи се у саопштењу на сајту Европске службе за спољне послове.

Напредак у нормализацији односа између Београда и Приштине остаје од највећег значаја за обе стране, за Европску унију и за Западни Балкан у целини, истиче се у саопштењу високе представнице.

Премијер Александар Вучић је раније данас рекао да је спреман да са албанском страном разговара о случају воз и доласку снага РОСУ на север Косова.

"Ићи ћемо у Брисел, ми и албанска страна. Што се нас тиче, то није проблем. После разговора са (одлазећим америчким потпредседником Џозефом) Бајденом, имаћемо и неких других контаката, вероватно и директних, и покушати да зауставимо сваку врсту нарастајућих тензија", напоменуо је премијер новинарима у Давосу.

Мир је најважније достигнуће, поручила је претходно шефица европске дипломатије Федерика Могерини и апеловала на смиривање ситуације и тензија између Београда и Приштине и наставак дијалога.

Могеринијева је то рекла на састанку са српским премијером Александром Вучићем у Давосу, а он је новинарима, преносећи њене поруке, рекао и да је са шефицом европске дипломатије разговарао о ситуацију у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама.

"Не би било фер да говорим о свему што је Могеринијева говорила, али могу да кажем да је апеловала да се смире ситуација и тензије, рекла да је мир најважније достигнуће и апеловала да се настави дијалог", рекао је Вучић.

Како каже, он је њој поручио да као председник Владе не подноси замену теза у којој "цео свет прича о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео", али су зато Срби на северу видели 17 оклопних возила и дуге цеви.

"Рекао сам да Србија има само један услов, а то је да нико више не покуша да дугим цевима и оклопним возилима решава проблеме и да смо увек спремни за сваку врсту разговора, смиривање тензија. Нама понајмање одговара било какав проблем, јер смо на добром економском путу", навео је Вучић.

Додао је да Србија жели мир готово по сваку цену, да нема проблем да разговара, али да је лично изгубио поверење у многе људе јер, како каже, постоје ствари које се не раде.

Вучић је захвалио шефици европске дипломатије на ангажману, наводећи да је сигуран у њене најбоље намере, те да верује да ће се уз помоћ ЕУ и других међународних субјеката спустити тензије између Београда и Приштине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара