"Договор је договор, безбедносне снаге не могу на север КиМ"

Косовске оружане и безбедносне снаге не могу да долазе на север Косова и Метохије, тврди министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да се дијалог Београда и Приштине наставља.

Упитан какав је усмени договор постигнут у вези с ангажовањем специјалних јединица РОСУ на северу КиМ и какву тежину уопште имају усмени договори у међународном праву, Дачић је оценио да је "сулудо питање" да ли важе усмени договори.

"Ако ме већ питате да ли је усмени или није усмени договор, да ли је са печатом или без печата, на салвети или картону, небитно је. Када разговарају премијери и министри спољних послова, подразумева се да имају довољан капацитет за договоре", рекао је Дачић након сусрета са ирачким колегом Ибрахимом ел Џафаријем.

Наводећи да се дијалог Београда и Приштине наставља, Дачић је рекао да је премијер Александар Вучић у вези с тим имао ових дана успешне састанке.

Када је реч о усменим договорима, Дачић је испричао да је норвешки министар спољних послова почетком прошлог века на једној конференцији рекао да Норвешкој не треба Гренланд и да Данска може слободно да га узме.

"После тога је то припало Данској. Норвешка је после три-четири године тражила Гренланд назад, јер министар није имао никакво овлашћење да то каже. Међународни суд правде је пресудио да је то готово, јер постоји усмена изјава", каже Дачић.

Упитан о санкцијама које су САД увеле против председника Републике Српске Милорада Додика, Дачић је поручио да ће се Србија руководити својим интересима и интересима регионалне стабилности.

Дачић није желео да улази у детаље који се тичу америчких санкција Додику, односно није одговорио на питање шта у том смислу очекује од нове адмистрације у Вашингтону нити од Брисела, за који се често наводи како врши притисак на Србију да некако дисциплинује Додика.

Наиме, шеф српске дипломатије је на конференцији за новинаре, након сусрета са ирачким колегом Ел Џафаријем, подсетио на то да је премијер Александар Вучић замолио да, због озбиљности теме и регионалних односа, једино он одговара на питања која су везана за регионалне политичке теме, додајући да ће он лично (Дачић) то поштовати.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво