Поглавље 26 спремно, чека се датум отварања

Европска унија је и формално потврдила да је поглавље 26 у преговорима Србије и Уније спремно за отварање. Амбасадори свих земаља чланица у Бриселу су без расправе усвојили заједничку позицију Уније за ово поглавље, чије отварање је у децембру одложено због примедби Хрватске.

Малта, као председавајућа Уније, разматра заказивање нове међувладине конференције са Србијом за фебруар или почетак марта, на којој би осим поглавља 26, које тиче образовања и културе, могла да буду отворена још два поглавља. Извори упућени у преговоре о чланству за РТС кажу да ће Србија бити спремна да тада отвори и поглавље 20 о предузетништву и индустријској политици, као и поглавље 29 о царинској унији.

 Стални представници свих 28 земаља чланица, укључујући и Хрватску, без расправе су потврдили одлуку о отварању поглавља 26 које се односи на образовање и културу.

У Савету ЕУ је речено да су сада испуњене све потребне процедуре за отварање новог поглавља у приступним преговорима Србије.

"Још остаје да се види када ће бити организована Међувладина конференција и колико ће поглавља том приликом бити отворено"”, изјавио је неименовани званичник Савета ЕУ задужен за проширење.

Из Београда поручују да се интензивно ради и на испуњавању услова за отварање поглавља које се односи на усклађивање законодавства у области интелектуалне својине, привредних друштава, рибарства и финасијских и буџетских одредби.

План ЕУ је, како се незванично може чути у Бриселу, да се ове године у приступним преговорима са Србијом отвори шест или седам поглавља распоређених на најмање три приступне конференције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи