Пленковић и Вучић у петак у Давосу

Премијер Хрватске Андреј Пленковић учествоваће у четвртак и петак на Светском економском форуму у Давосу, објавила је Влада у среду. Скуп ће бити прилика за сусрет с премијером Србије Александром Вучићићем "у време затегнутих односа између двеју суседних земаља", преноси агенција "Хина".

Пленковић ће на међународној конференцији у швајцарском зимовалишту имати низ билатералних сусрета, а у петак ће учествовати на панелу под називом "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours".

У расправи ће учествовати и Вучић, председник Украјине Петро Порошенко, министар спољних послова Аустрије Себастиан Курц и европски комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Форум у Давосу биће прилика за разговор Вучића и Пленковића који ће се, најавила је Влада Хрватске, билатерално састати и с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, с високом представницом ЕУ Федериком Могерини, с премијером Грузије Гиоргијем Квирикашвилијем и с комесаром Ханом.

Пленковић је у уторак рекао да ће бити "с Вучићем на једном панелу и сигурно ћемо имати прилике да разговарамо. Желим да ова влада решава проблеме, а односи са Србијом важни су за Хрватску", рекао је шеф хрватске владе новинарима.

Биће то први сусрет Вучића и Пленковића који је дужност премијера преузео октобра 2016. године.

Хрватска је у децембру "привремено блокирала приступне преговоре Србије с ЕУ због неиспуњавања обавеза према хрватској националној мањини", док "из Србије стижу оптужбе да се у Хрватској рехабилитује усташтво и претње да ће Београд свим расположивим средствима бранити хрватске Србе ако буду угрожени", пише Хина.

Агенција подсећа да је ове године у средишту интереса годишњег састанка у Давосу Светског економског форума, непрофитне организације основана 1971. са седиштем у Женеви, проблем популизма на који ће политичари, економисти, научници, уметници и активисти покушати да одговоре.

Готово 300 политичких лидера из 70 земаља и око 1.000 челника великих компанија расправља о томе од уторка до петка у Давосу, као и о подстицању привредног раста, социјалној инклузији и ширењу аутоматизације у индустрији што доводи до укидања радних места.

Премда он не присуствује, "дух новоизабраног америчког председника Доналда Трампа и његова популистичка реторика јако се осјећају на том скупу", додаје Хина.

Популистички отпор политичким елитама, миграцији и слободној трговини омогућили су Трампу победу на председничким изборима 8. новембра и одразили се и на овогодишњи форум у Давосу, који је посвећен теми "Лидерство које одговара и лидерство које је одговорно".

У последњих 12 месеци, популизам је наишао на плодно тло не само међу незадовољним америчким гласачима, него и у Великој Британији, где су критичари ЕУ на популистичкој платформи однели победу на референдуму 23. јуна о изласку из ЕУ, констатује агенција, додајући да популистички покрети јачају и у другим европским земљама.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара