Колико дебате утичу на резултат избора?

Аргентина је усвојила закон који обавезује председничке кандидате да учествују на јавним дебатама, уочи избора. Такву праксу, уочи овогодишњих избора у Србији поздравља и домаћа јавност. Зашто су важна сучељавања и колико могу да утичу на резултат избора?

Један председнички кандидат и празна столица – тако је изгледало телевизијско сучељавање у Аргентини 1989. године. После деценија сличних неуспеха, дебата у тој земљи први пут је успешно одржана тек 2015. Убудуће, то ће бити и законска обавеза, у супротном следе казне. 

"Казне предвиђају смањење новчаних средстава, која су предвиђена за сваког учесника, као и времена за представљање кампање на телевизији. Закон је резултат притиска политичке јавности, која је била одлучна у томе да је потребно започети традицију политичких дебата", каже Ернан Чароски, организатор председничке дебате 2015. године.

У Србији, традиција политичких дебата почиње од 1997. године и до данас се није прекидала, иако се председнички кандидати сучељавају искључиво добровољно. Свесни да та жеља може лако да се прекине, део стручне јавности залаже се за модел попут аргентинског.

"Врло често о изборима и о гласању на изборима размишљамо мање него што размишљамо када одемо у супермаркет, а заправо је кључно да ми кроз дебате добијемо одговоре на питања који су ставови кандидата о најважнијим темама", истиче Бојан Клачар из ЦЕСИД. 

О томе брине модератор. На који начин, објашњава нам Зоран Станојевић, који је на јавном сервису водио последње две председничке дебате.

"За дебату је најважније да добро одредиш питања, да би дебата била релевантна и да добро поставиш правила да би била динамична. Онда остаје ономе ко модерира само да учесници буду равноправни", објашњава Станојевић.

Дебате су међу најгледанијим програмима у Србији и свуда где их има. У земљи која их је практично створила, Америци – три председничке и једну потпредседничку дебату гледало је више од 200 милиона људи.

"Оно што је сигурно, дебате имају утицај. Он не може да буде велики, он се мери са неколико процената горе или доле, што је у случају неких неизвесних избора заправо пресудно", додаје Клачар.

Доносе и неочекиване обрте – иако су анкете указивале на то да је Хилари Клинтон победила на све три предизборне дебате, за председника је изабран Доналд Трамп.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво