Миличковић: Србијом се не влада саопштењима, већ законима

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић рекао је да је то министарство изненађено"грубим неистинама" које је у саопштењу изнео Саша Јанковић, а поводом инцидента у којем је група од девет лица прекинула одржавање трибине у Бешкој.

"Подсећамо Сашу Јанковића да Србијом не може да се влада саопштењима, већ законима, који морају да једнако важе за све, без обзира да ли се они свиђају Саши Јанковићу или не", рекао је Милосав Миличковић.

Миличковић је у изјави достављеној медијима навео да је Јанковић грубо обмануо јавност када је рекао да је неко "шутиран на поду", јер такав догађај, како каже, нико није пријавио.

Истичући да припадницима полиције, поступајућем тужиоцу и здравственим радницима нико од припадника групе која је прекинула трибину није тврдио да је шутиран на поду,

Миличковић је упитао Јанковића на који је начин и на основу извештаја ког органа он то утврдио.

Истакао је и да је грађанин А. Ђ, који је присуствовао трибини пријавио да је шутиран, а након тога оборен на под од стране групе која је прекинула одржавање трибине.

"Такође, изрекао је грубу неистину када је рекао да полиција није реаговала на време. Полицију је, након упада девет лица на трибину, позвао председник општине Инђија Владимир Гак и пријавио нарушавање јавног реда и мира, а полицијски службеници су дошли на лице места након само неколико минута и успоставили нарушени јавни ред и мир", навео је Миличковић.

Додаје и да је неистинита тврдња Јанковића да неким особама нису дати "записници", наводећи да је свима који су дали изјаве полицији омогућен увид у те изјаве и понуђена копија записника изјаве.

"Лицима којима је само утврђен идентитет нису дати било какви 'записници', већ су обавештени да ће бити позвани да дају потребна обавештења када о догађају буде обавештено надлежно тужилаштво, што је у складу са законом. Надлежни тужилац обавештен је одмах након догађаја", навео је Миличковић.

Навео је да МУП тражи одговор Саше Јанковића на основу чега је он квалификовао догађај, када то по закону може да уради само надлежни тужилац.

"Нејасно је како Саша Јанковић дефинише ко је 'жртва', а ко не, поготово што је током инцидента повређена и новинарка телевизије Срем Ж. М. која је пријавила полицији да је нападнута од стране групе од девет лица која су прекинула трибину, као што је то учинило и неколико грађана који су пријавили повреде и упућени су у медицински центар да се те повреде констатују", навео је Миличковић.

Оценио је да Јанковић, који је у саопштењу навео да осуђује "покушај линча", директно покушава да буде и тужилац и судија, иако предистражни поступак у том случају траје.

"МУП ће наставити да обавља свој посао у складу са законом, а Сашу Јанковића позивамо да престане да обмањује јавност и унижава институцију коју би требало да представља", закључио је Миличковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић осудио је физички напад на активисте Иницијативе младих за људска права на трибини Српске напредне странке у Бешки и поручио да насиље и право јачег не смеју да владају Србијом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво