Лихт: Слабљењем европске перскептиве, јачају тензије

Србија и цео Западни Балкан треба Европској унији, која је забринута због Брегзита и избора у Америци, да покаже да су јој потребни, изјавила је председница Београдског форума за политичку изузетност Соња Лихт, наводећи да чак и евроскептици верују да је ЕУ права перспектива за регион.

Соња Лихт је после конференције "Европска унија и Западни Балкан после Брегзита" оценила да су такве дебате потребне, јер се сада све више размисља не само о томе шта ће излазак Велике Британије из ЕУ значити, него и шта Западни Балкан у новим условима може да учини за себе и за Европу.

"Мислим да је то један изузетно важан креативни приступ, јер је из свега што смо чули очигледно да је већина учесника убеђена да је од свих могућих сценарија за Западни Балкан, европски најбољи", рекла је Лихтова за Танјуг.

Она је додала и да се ових дана видело да слабљењем европске перспективе, јачају тензије.

"Нећу да кажем да је то директно условљено, али контекст у коме се данас налазимо је такав да одговара онима који би да се свађају или не дај Боже нешто још горе", истакла је Лихтова.

Подсећа да су земље Западног Балкана у специфичној ситуацији и додаје да оне сада треба да пораде на себи и покажу Европи да има доста тога у нашем искуству што јој може бити од користи.

"Све док сви заједно верујемо да можемо да иступимо из периферије, сиромаштва, јако успореног развоја и успорених могућности за бољи живот, све дотле очигледно постоји једна привлачна снага која нас вуче ка томе да заборавимо негативни приступ и да у сарадњи једни с другима и са земљама ЕУ идемо напред", додала је она.

Коментаришући колико је европска перспектива реална после Брегзита, Лихтова је казала да и данашња дебата показује да пола године после британског референдума, Европљани и земље Западног Балкана размишљају о томе као о могућности да се Европа уозбиљи и скупи око позитивних развојних циљева.

На данашњој конференцији су изнета различита мишљења о Брегзиту и последицама које излазак Велике Британије из ЕУ може да има по земље Западног Балкана.

Учесници конференције коју су организовали Институт за европске студије и фондација "Ханс Зајдел" навели су да се Брегзит може посматрати као шанса да се ЕУ реформише и врати основним вредностима, те да се земље Западног Балкана више посвете решавању егзистенцијалних питања, али и као проблем који ће успорити процес проширења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво