Полемика Тање Мишчевић и албанске посланице

Албанска посланица Мајлинда Брегу оценила је да је хапшење бившег вође ОВК Рамуша Харадинаја "уплашило" регион, док је шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла да је хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права.

Говорећи о Брегзиту, Mајлинда Брегу је на конференцији “"Европска унија и Западни Балкан после Брегзита"” изразила незадовољство због међусобних претњи између Британије и ЕУ због изласка, али и због дешавања у региону, које, како каже, није изазвао тај процес.

“Страха од конфликта ће увек бити”, оценила је она, додајући да је регион суочен са економским проблемима, али и са безбедносним.

Како је рекла, “неки живе под шемом конфликта и не могу да покопају оно што се десило у прошлости како би се градила будућност, те да је оно што се чуло у последње време проблематично за регион”.

"Имамо воз, имамо хапшење које је уплашило цео регион"”, рекла је она и додала да би исто то рекла и да није Албанка.

Између осталог, рекла је и да Косово није Србија, али да такође није ни Албанија.

"Косово је Република Косово од 2008. године и, уз све наше емоције, то је истина која је присутна у региону. Усуђујем се да кажем да нико не може да покуша да промени границе"”, рекла је она.

Како је рекла, регион не може да оптужи Брегзит за било шта, уколико се мисли да задатак политичара није да доведу просперитет већ да се само брину о територијама.

Она сматра да су демократије у региону крхке и да је један од проблема владавина права. 

Одговарајући на констатацију албанске посланице Мајлинде Брегу, Мишчевићева је казала да је за њу хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права.

“"Ми можемо да се не слажемо око статуса Косова, али око тога шта су принципи и основни елементи владавине права, мислим да бисмо морали да се јако добро сложимо”", одговорила је Мишчевићева.

Она је додала да је крајње отворен разговор предуслов искрене регионалне сарадње која неће бити заснована на емоцијама и да је то начин да се дође до заједничког именитеља. "“Када је у претходних толико векова регион имао један те исти циљ – а то је кретање ка ЕУ, постизање онога што су европске вредности. То је важна ствар на којој треба да радимо даље”", рекла је Мишчевићева.

На конференцији су изнета различита мишљења о Брегзиту и о последицама које излазак Велике Британије из ЕУ може да има по земље Западног Балкана.

Учесници конференције коју су организовали Институт за европске студије и фондација Ханс Зајдел навели су да се Брегзит може посматрати као шанса да се ЕУ реформише и врати основним вредностима, те да се земље Западног Балкана више посвете решавању егзистенцијалних питања, али и као проблем који ће успорити процес проширења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи